Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χάγη: Απόφαση κατά της Κίνας για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

thalassa tis notias kinas filippines

Απόφαση με την οποία αρνείται ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έναντι των γύρω χωρών έχουν νομική βάση εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, με έδρα τη Χάγη. Στην απόφαση αναφέρεται ότι διάφορες ενέργειες της Κίνας έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων.

Το Πεκίνο, σε πρώτο σχόλιό του για το ζήτημα, αποκάλεσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «αβάσιμη» και δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται.

Την μη αποδοχή της απόφασης ανακοίνωσε και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν ή εθνικιστική Κίνα), η οποία διεκδικεί από το 1949 τη νομική συνέχεια του κινεζικού κράτους από το Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, από την πλευρά του, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Το Βιετνάμ, από την πλευρά του, χαιρέτισε την απόφαση.

Ιαπωνία: Η απόφαση είναι τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική

Το Τόκιο, από την πλευρά του, το οποίο έχει διαφορές με την Κίνα, αλλά και με την Ταϊβάν σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας), χαρακτήρισε την απόφαση «τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα τόνισε ότι η Ιαπωνία πάντα έχει εκδηλωθεί υπέρ της επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter