Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα σπάνε Shell και Saudi Aramco

royal dutch shell 660x440 844580238

Τέλος βάζουν στην μακροχρόνια συνεργασίας τους στα καύσιμα οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί, Royal Dutch Shell και Saudi Arabian Oil, παραχωρώντας την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών στα χέρια της Σαουδικής Αραβίας. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια οι δύο εταιρίες σχημάτισαν την κοινοπραξία Motiva και δαπάνησαν το 2012 10 δισ. δολάρια για να διπλασιάσουν τη μονάδα τους στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας.

Το αποτέλεσμα της κοινοπραξίας έκανε το εργοστάσιο που παράγει 600.000 βαρέλια καυσίμου την ημέρα, το μεγαλύτερο στην Αμερική, ενώ σημαντικό μέρος βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων για τζετ που παράγονται καθημερινά, εξάγονται σε αγορές του εξωτερικού.

Τον Ιανουάριο στελέχη της Saudi κυκλοφόρησαν την ιδέα πως ενδέχεται να πωληθούν μετοχές της κρατικής εταιρίας σε δημόσια προσφορά, εν μέσω μια ευρύτερης κίνησης για ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον παρατεταμένης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Την Τετάρτη, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν πως έχουν υπογράψει μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων και έχουν αρχικά συμφωνήσει να διαχωρίσουν τα διυλιστήρια. Η Shell θα διατηρήσει δύο εργοστάσια στη Λουιζιάνα, τα οποία έχουν συνολική παραγωγική ικανότητα 465.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, καθώς και εννέα σταθμούς διανομής. Η Saudi Aramco θα κρατήσει το διυλιστήριο του Πορτ Άρθουν μαζί με 26 άλλους σταθμούς καυσίμων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, η Saudi Refining θα έχει και μια αποκλειστική, μακροπρόθεσμη άδεια να πουλά βενζίνη και ντίζελ με τη μάρκα της Shell στο Τέξας.

 

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter