Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολλανδικό «σχέδιο για το προσφυγικό: Θα περνούν με βάρκες και φουσκωτά- θα γυρίζουν με πλοίο... στην Τουρκία

metanastes thalassa barka diasosi

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ρεπορτάζ όπου επικαλείται ολλανδό αξιωματούχο, ο οποίος ενημερώνει για το σχέδιο των ασφαλών επαναπροωθήσεων προσφύγων, βάσει του οποίου θα στέλνονται με πλοία της γραμμής ή άλλα πλοία πίσω στην Τουρκία όσοι καταφέρουν να περάσουν το Αιγαίο.

Το σχέδιό –αναφέρει το Reuters– είναι να καταστήσει το ταξίδι των προσφύγων άνευ σημασίας και να δώσει σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μια νόμιμη έξοδο από την Τουρκία. Όσοι κατορθώνουν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θα επαναπροωθούνται εντός 24 έως 48 ωρών στην Τουρκία με Ferry Boats, αφού πρώτα ταυτοποιηθούν από την Frontex.

Από την πλευρά του ο ολλανδός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: "Η Ολλανδία εργάζεται σκληρά να βρει μία κοινά αποδεκτή λύση. Πρέπει η ροή να μειωθεί και να βελτιωθεί η κατανομή μέσα στην Ευρώπη".

Σύμφωνα με πληροφορίες στα της επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία με πλοία θα κληθούν να λάβουν μέρος αρκετές χώρες της ΕΕ σε μερικές εκ των οποίων το θέμα της αθρόας έλευσης οικονομικών μεταναστών και προσφύγων έχει λάβει διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης ελέω των κοινωνικών πιέσεων που ασκούνται.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, αλλά και την Αθήνα, αναφέρουν ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ προχωράει το σχέδιο της, αναζητώντας ένα γκρουπ "πρόθυμων" χωρών της Ευρώπης, ώστε να "κλειδώσει" μία συνεργασία με την Τουρκία και -κυρίως- να αποφεύγονται οι τραγωδίες με τους πνιγμούς των προσφύγων και των μεταναστών στα νερά του Αιγαίου. Βέβαια βασική προϋπόθεση παραμένει η συνεργασία της Τουρκίας στην αποτροπή της διέλευσης του Αιγαίου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter