Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Επιχείρηση Τρίτων» χωρίς του Βρετανούς

lathrometanastes-italia-L

Ενώ απομένουν μόλις τρία 24ωρα για την λήξη της επιχείρησης διάσωσης παράνομων μεταναστών Μάρε Νόστρουμ και της έναρξης της σε ευρωπαϊκή κλίμακα «επιχείρησης Τρίτων» με το ίδιο αντικείμενο η Βρετανία διεμήνυσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα επιχείρηση σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Η Βρετανία θεωρεί, με βάση τα λεχθέντα στη Βουλή των Λόρδων στα μέσα Οκτωβρίου , ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα στο να αποτρέπουν τους παράνομους μετανάστες να περνούν σε θαλάσσια περάσματα γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα ατυχήματα. Μάλιστα διευκρινίστηκε ότι η όποια αποτρεπτική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στις χώρες συγκέντρωσης των παράνομων μεταναστών.
Η Βρετανία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στροφή της κοινής γνώμης ως προς το θέμα, που απασχολεί έντονα Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει το ίδιο σοβαρό πρόβλημα με τις εκατοντάδες των παράνομων μεταναστών να εισέρχονται τελικά «διασωζόμενοι» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο στο λιμάνι του Καλαί στη Γαλλία έχουν το τελευταίο διάστημα καταγραφεί δύο περιπτώσεις όπου παράνομοι μετανάστες επεχείρησαν δια της βίας να περάσουν στη Βρετανία την ίδια ώρα που είναι γνωστές οι «πιέσεις» σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα όπου οι εκεί Λιμενικές Αρχές καθημερινά αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά μικρότερης όμως κλίμακας.
Η Βρετανική τοποθέτηση, είναι σίγουρο, ότι δημιουργεί ένα νέο πεδίο συζητήσεων, στον ήδη διευρυμένο προβληματισμό περί της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και των «αντοχών» των μηχανισμών «αποτροπής» αλλά και τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας η οποία ως γνωστόν επίσης βάλλεται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter