Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ILO: Με 1,25 δολάριο την ημέρα επιβιώνουν 375 εκατ. άνθρωποι

ftoxia-12

Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της φτώχειας σήμερα, 17 Οκτωβρίου, με 375 εκατ. άνδρες και γυναίκες να με 1,25 δολάρια την ημέρα (σ.σ. όριο ακραίας φτώχειας).

Ο αριθμός αυτός, αντιστοιχεί στο 1/8 του εργατικού πληθυσμού του αναπτυσσομένου κόσμου, όπου πάνω από το ¼ των εργαζομένων ζουν τις οικογένειες τους με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

Ο γενικός διευθυντής του ILO, κ. Guy Ryder σημειώνει ωστόσο πως έχει υπάρξει σημαντική μείωση της φτώχειας των εργατών σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία όμως επιβραδύνθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την αδύναμη και εύθραυστη ανάκαμψη.

Το 2013 ο αριθμός των εργατών που βρισκόταν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας μειώθηκε μόλις κατά 2,7% σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι προοπτικές δεν βελτιώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό αυξάνεται κατά 42,6 εκατομμύρια ετησίως εκ των μόνο τα 40 εκατομμύρια βρίσκει δουλειά και μόνο οι μισοί αυτών βρίσκει δουλειά με μισθό βάσει σύμβασης.

Με μία αργή ανάπτυξη, το πλήθος των ανέργων και εκείνων που είναι ικανοί να βρουν μία «αδήλωτη» θέση εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας θα αυξάνεται συνεχώς.

Στην περίοδο μέχρι το 2030, ο κόσμος θα χρειαστεί να δημιουργήσει 600 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να συμβαδίσει με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, να περιοριστεί η ακραία φτώχεια, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία κλπ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter