Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κερδοφόρες οι ...«ταρίφες της ελπίδας»!

P1030069

Ουδείς είχε αμφιβολία πολύ δε περισσότερο εκείνοι που σχεδόν σε καθημερινή φάση σε Ιταλία και Ελλάδα διασώσουν από τα πέλαγα παράνομους μετανάστες και ακούνε τα ποσά από πρώτο χέρι. Το «κοινό μυστικό για τις «ταρίφες της ελπίδας» αποτελούσε πεδίο «ταμπού» και ενίοτε πολιτικής αντιπαράθεσης αφού τα ποσά θεωρούνται «ασύλληπτα» τουλάχιστον για την κατάσταση εκείνων που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Ταμπού» έως χθες όπου σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUCD) οι δύο βασικές οδοί παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποφέρουν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα δίκτυα των διακινητών.

Μάλιστα όπως υπολογίζεται, λόγω της έντασης των κρίσεων, τα «έσοδα» των δικτύων διακίνησης μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο «είναι πιθανώς σημαντικά πιο αυξημένα».

Είναι η πρώτη φορά που το ONUCD κάνει μια τέτοια εκτίμηση, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή της υπηρεσίας, Γιούρι Φεντότοφ, το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς «παρατηρείται μια αυξητική τάση στη διακίνηση μεταναστών παντού».

Ιταλία και Ελλάδα έχουν βρεθεί «στο μάτι του κυκλώνα» τα τελευταία χρόνια με την ΕΕ μέχρι ώρας να μην έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι σε ένα «φαινόμενο» που τελικά φαίνεται να «αποδίδει» στους λαθροδιακινητές ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο τρέχον έτος έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τουλάχιστον 3.000 άτομα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter