Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πιάνει» Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης

to ploio tis eirhnhs stis 18 augoustiu ston peiraia

Στο λιμάνι του Πειραιά φτάνει την Κυριακή το Πλοίο της Ειρήνης, που κάνει τον γύρο της γης για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για το 84ο ταξίδι του πλοίου που ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014 από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου και θα επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου. Μετά τον Πειραιά θα πάει στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα και θα δέσει σε λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας.

Στο Πλοίο της Ειρήνης βρίσκονται 1400 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και Ιάπωνες ακτιβιστές που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος που προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , η οποία θα ενημερώσει -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Μέχρι την Κωνσταντινούπολη, στο πλοίο θα επιβαίνει και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης Πάνος Τριγάζης, καθώς και στελέχη της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014».Η εκδήλωση υποδοχής του πλοίου θα γίνει στις 10 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά με τη συμμετοχή φιλειρηνικών οργανώσεων.

Το Πλοίο της Ειρήνης είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στην Ιαπωνία και δημιουργήθηκε από τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το δυστύχημα στη Φουκουσίμα επικέντρωνε τις δράσεις του στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με ομιλίες από επιζήσαντες. Μετά το δυστύχημα τοποθετείται κατά της πυρηνικής απειλής συνολικά (περιλαμβανομένων και των εργοστασίων και των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου).

Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν περιλαμβάνονται στους επιβαίνοντες Χιμπακούσα (επιβιώσαντες των ατομικών βομβών) καθώς είναι ελάχιστοι και πολύ ηλικιωμένοι. Ήδη από πέρυσι η σκυτάλη είχε περάσει σε απογόνους τους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter