Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Απόβαση» παράνομων μεταναστών στις Ιταλικές ακτές

lathrometanastes-456

Περισσότερα από 2000 μετανάστες διέσωσαν το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα και το ιταλικό πολεμικό ναυτικόενώ μετέφεραν επίσης στα λιμάνια Αουγκούστα και 73 ανηλίκους, πολλά από τα οποία δεν συνοδεύονταν. Για «απόβαση» έκαναν λόγο Ιταλικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν εικόνες στα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών.


Από την αρχή του 2014 οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, μετέφεραν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας (στην Σικελία και στην Καλαβρία) 25.000 μετανάστες προερχόμενους, στη μεγάλη τους πλειονότητα, από την Λιβύη.
Σε δηλώσεις του για το μεταναστευτικό ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε απόψε ότι «η Ευρώπη είναι παράλογη, διότι επιβάλλει την χορήγηση ασύλου μόνον στη χώρα εισόδου των μεταναστών».
«Εμείς θα δώσουμε άμεσες απαντήσεις: αν ένα άτομο δεν έχει δικαίωμα στο άσυλο, θα το βάλουμε σε ένα αεροπλάνο και θα το επαναπατρίσουμε. Αν διαπιστωθεί το δικαίωμα ασύλου, θα πρέπει να μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει, σε άλλες χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Mare Nostrum», ο Αλφάνο τόνισε ότι «η χώρα του τιμά καθημερινά τις υποχρεώσεις της, στην θάλασσα και στην στεριά, με θάρρος και με θυσίες».
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση διάσωσης 147 παράνομων μεταναστών, μεταξύ των οποίων 05 γυναίκες και 07 παιδιά, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος, κατόπιν συνεργασίας του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) με το RCC Μάλτας. Η επιχείρηση τελεί σε εξέλιξη το τελευταίο 48ωρο, καθώς μεσημβρινές ώρες σήμερα, αναμένεται η άφιξη των διασωθέντων μεταναστών στον Πειραιά. Η διάσωση , σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑ, έλαβε χώρα την Παρασκευή 02/05 στα όρια του ελληνικού και μαλτέζικου χώρου έρευνας και διάσωσης και πλησιέστερα προς τις ελληνικές ακτές. Οι μετανάστες περισυλλέγησαν ασφαλώς από το motor tanker "SOUTHERN SPIRIT" σημαίας Μάλτας, με το οποίο μεταφέρονται στον λιμένα Πειραιά. Από το περιστατικό δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός, ενώ έχουν ενημερωθεί όλες οι συναρμόδιες αρχές για την περεταίρω περίθαλψη στους μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΝΑ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter