Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι Κινέζοι επενδύουν στην Αφρική για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα

namport namibia-vol-1 main

Στην Αφρική επενδύουν οι Κινέζοι για να μειώσουν την εξάρτηση τους σε σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα από άλλες χώρες, όπως τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπάρχει η προτροπή από την κινεζική κυβέρνηση ώστε οι παραγωγοί χάλυβα να «επενδύσουν» σε ορυχεία εκτός Κίνας, όπως για παράδειγμα έχει γίνει με την Αφρική.

Οι εξαγωγές της Αφρικής - κυρίως από την Νότιο Αφρική - Iron Οre προς την Κίνα, αντιστοιχούν μόλις στο 8% αλλά το Πεκίνο προσπαθεί να αποκτήσει σχέσεις με τουλάχιστον 15 χώρες της Αφρικής, αγοράζοντας μικρές ποσότητες, όπως η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ζάμπια κλπ. μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές από την Αυστραλία και την Βραζιλία, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος «G.Moundreas».

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, αντίστοιχα και οι χώρες της Αφρικής και ιδιαίτερα της Νοτίου, έχουν αρχίσει και υλοποιούν επενδύσεις σε υποδομές ώστε να εκμεταλλευτούν τη νέα αυτή ευκαιρία αύξησης εξαγωγών προς την Κίνα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Botswana, όπου σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, εντός της δεκαετίας σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα υποδομών ώστε να φτάσει στο σημείο να εξάγει 115 εκ. τόνους Coal κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας, Onkohame Mokaila, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα, τη Namibia, για τη κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου αξίας $15 δισ. που θα ενώνει τα ορυχεία της Botswana, τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν 12 δισ. τόνους Coal, με το υπό ανακατασκευή λιμάνι της Namibia έτσι ώστε να υπάρξει πρόσβαση στις Ασιατικές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη υπογραφεί και έχει σχηματιστεί μία εταιρεία με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, όπου δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση να συμμετέχουν και Κινεζικά κεφάλαια, για την υλοποίηση του έργου.

Στο μεσοδιάστημα, η Botswana έχει προσκαλέσει εταιρείες να κάνουν αίτηση για άδειες εξόρυξης ώστε να αρχίσει ήδη η εξαγωγή Coal χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο προς τα λιμάνια της Mozambique (Beira Port) και του Richards Bay της Νοτίου Αφρικής.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter