Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βουλγαρία: Αποκλεισμένη η είσοδος «Καπά Κουλέ»

fortiga-voulgaria

Βούλγαροι μεταφορείς έχουν "αποκλείσει" με τα φορτηγά τους την έξοδο προς την Τουρκία, στον συνοριακό σταθμό "Καπιτάν Αντρέεβο- Καπά Κουλέ", επιτρέποντας ωστόσο τη διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι τελωνειακές αρχές της παραμεθόριας βουλγαρικής πόλης Σβίλενγκραντ. Τα φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στο βουλγαρικό έδαφος, έχοντας σχηματίσει "ουρά" 3-4 χιλιομέτρων.

Οι βουλγαρικές τελωνειακές αρχές δεν έχουν πληροφόρηση σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει ο αποκλεισμός της διέλευσης φορτηγών. Οι Βούλγαροι μεταφορείς είχαν κοινοποιήσει το Σάββατο την πρόθεσή τους να προβούν σε αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού ελέγχου από σήμερα, στις 8 το πρωί, αν μέχρι τότε η τουρκική πλευρά δεν είχε προσέλθει σε μία συνάντηση με το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών.

Η κινητοποίηση, όπως διευκρίνισαν, αφορά στη συνεχιζόμενη διαμάχη των δύο γειτονικών χωρών, σχετικά με τον αριθμό των διμερών αδειών διέλευσης για τις διεθνείς μεταφορές. Το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Σάββατο, στην οποία διευκρίνιζε ότι "έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς, η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε επισήμως ότι μια διμερής συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος των αδειών διέλευσης θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, στις 21 Φεβρουαρίου".

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι μεγάλες εταιρείες οδικών μεταφορών, έπειτα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας της διμερούς συνάντησης, αποφάσισαν να απέχουν από την κινητοποίηση αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού, ο οποίος πραγματοποιείται από τις μικρές εταιρείες, που είναι αντιμέτωπες με πτώχευση, λόγω του ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Τουρκία ανέστειλε την ισχύ των αδειών διέλευσης, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με τη Βουλγαρία για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Η Τουρκία διεκδικεί 125.000 άδειες διέλευσης για το 2014, έναντι 15.000 αδειών σήμερα, ενώ εξέδωσε 5.000 άδειες για τους Βούλγαρους μεταφορείς. Το 2013, η Τουρκία απέρριψε μία συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει η Βουλγαρία, για τη διαπραγμάτευση των ποσοστώσεων αδειών και άλλων θεμάτων σχετικών με τις μεταφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter