Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απέπλευσε το αμερικανικό πλοίο Cape Ray

ploio-katastrofi ximikon oplon

«Πλώρη» για το ιταλικό λιμάνι Τζόγια Τάουρο, έχει βάλει το αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, ξεκινώντας σήμερα το ταξίδι του με 35μελές πλήρωμα και με αποστολή να καταστρέψει επικίνδυνα συριακά χημικά όπλα.

Στην επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλα 63 άτομα ενώ επί του πλοίο θα βρίσκεται σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ομάδα ενόπλων. Το πλοίο αναμένεται να καταφθάσει στην Ιταλία σε δύο με τρεις εβδομάδες, απ όπου και θα φορτώσει περίπου 700 τόνους χημικών παραγόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες. Το αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τη συνέχιση της χρηματοδότησης του εξοπλισμού των «μετριοπαθών» σύρων ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Τα όπλα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία προωθούνται μέσω της Ιορδανίας σε μη ισλαμιστές σύρους αντάρτες , περιλαμβάνουν μια ποικιλία ελαφρών όπλων, καθώς και ορισμένα ισχυρά όπλα, όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Δεν περιλαμβάνουν φορητούς πυραύλους επιφανείας-αέρος MNPADs, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι επιτροπές του Κογκρέσου είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής όπλων για μήνες, φοβούμενοι ότι δε θα ήταν αποτελεσματικά για την ανατροπή του 'Ασαντ και του καθεστώτος του, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter