Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

DW: Θύματα των Ελλήνων εργοδοτών οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

metanastis - aerodromio

Θύματα της κρίσης αλλά και...των Ελλήνων (;), είναι οι ανειδίκευτοι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όσοι διαθέτουν με πτυχία και γνωρίζουν τη γλώσσα, στην πλειοψηφία τους απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες.

Εκείνοι ωστόσο, που δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα και είναι επαγγελματικά ανειδίκευτοι, - οι νεομετανάστες όπως τους χαρακτηρίζει το δημοσίευμα -, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κα μάλιστα από τους Έλληνες της Γερμανίας, καθώς είναι η πρώτη «πόρτα» που χτυπούν για να βρουν δουλειά.

Συνήθως τους περιμένουν ημερομίσθια πείνας και χωρίς ασφάλεια, άθλια καταλύματα κατά ομάδες, ατέλειωτες ώρες εργασίας. Οι περισσότεροι παθόντες δεν θέλουν να μιλήσουν και δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, από φόβο στους πρώην εργοδότες τους.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπως εκείνη του «Πέτρου», την οποία αναφέρει το δημοσίευμα. Ο «Πέτρος» ήρθε τυχαία τα Γερμανία με την οικογένεια του. Ήταν απόφαση της στιγμής. Ξεκίνησε να αναζητά εργασία σε ελληνικά εστιατόρια, μέσω αγγελιών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η αρχική συμφωνία ήταν 45 ευρώ για οκτάωρο, η δουλειά του έφτανε ακόμα και τις 12 ώρες και - εννοείται - ανασφάλιστος.

Όπως σημειώνεται, παγίδες κρύβει και η προσέλκυση νέων μεταναστών από την Ελλάδα μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Οι όροι φαντάζουν ελκυστικοί - καλές αποδοχές, σπίτι και φαγητό στο εστιατόριο – ωστόσο όμως φτάνοντας στη Γερμανία η κατάσταση δεν είναι όπως έχει συμφωνηθεί. Τα περισσότερα θύματα εκμετάλλευσης δεν καταγγέλλουν το γεγονός, καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει επώνυμα.

Ο επαναπατρισμός είναι δύσκολος, καθώς τα κατά τόπους προξενεία δεν διαθέτουν σχετικά κονδύλια. Το Γενικό Προξενείο του Μονάχου υποδεικνύει φτηνούς τρόπους επιστροφής στην Ελλάδα και γνωστοποιεί στους παθόντες ότι υπάρχει διαδικασία δανεισμού από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των εισιτηρίων, εφόσον βέβαια είναι φορολογικά καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter