Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκατοντάδες πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν πνίγηκαν στον Λευκό Νείλο

neilos-089

Πάνω από 200 πολίτες του Νοτίου Σουδάν πνίγηκαν, όταν το πλοίο με το οποίο προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του εμφυλίου, βυθίστηκε στον Λευκό Νείλο.

Το Νότιο Σουδάν, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 2011, βρίσκεται στη δίνη εμφυλίου πολέμου, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ρικ Μάκαρ, δεν αναγνωρίζει την εξουσία του νυν προέδρου Σάλβαρ Κιρ.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, να έρθουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, οι σχετικές συνομιλίες έχουν αναβληθεί και τα κυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ.

«Οι δυνάμεις μας είναι αρκετές για να νικήσουν τους αντάρτες μέσα σε 24 ώρες» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Φίλιπ Άγκερ, προσθέτοντας ότι «οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν» από την Μπορ, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ.

Σφοδρές μάχες, στις οποίες παίρνουν μέρος άρματα μάχης και το πυροβολικό, μαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες στα περίχωρα της Μπορ, που έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές στη διάρκεια των συγκρούσεων εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η Μπορ είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τον εκτοπισμό περίπου 200.000.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την Μπορ διασχίζοντας τον Λευκό Νείλο που είναι γεμάτος κροκόδειλους.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν Τόμπι Λάνζερ δήλωσε ότι ομάδες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) κατάφεραν την Παρασκευή να διανείμουν τρόφιμα στη Μπορ.

 

Newsroom ΔΟΛ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter