Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ισχύ το Eurosur, το σύστημα ενοποιημένης παρακολούθησης των συνόρων της ΕΕ

eurosup-009

Το πρώτο στάδιο του συστήματος ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολουθήσης των ευρωπαϊκών συνόρων, του Eurosur, έχει ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή μερικές εβδομάδες μετά την υπερψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών κρατών στην εποπτεία των συνόρων τους, κυρίως των εξωτερικών, με ανταλλαγή δεδομένων και επικέντρωση στον εντοπισμό μεταναστών.

Το σύστημα ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ την Δευτέρα, στο οποίο ρόλο έχει και η Frontex. Στο πλαίσιο του συστήματος συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά στοιχεία από σημεία στα σύνορα των χωρών και μπορούν να επεξεργάζονται στα κεντρικά του Eurosur, στην Βαρσοβία.

Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες στην Deutsche Welle ο υπεύθυνος του Eurosur Mίχαελ Γιούριτς, στόχος του συστήματος είναι η «αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα».

Στο πλαίσιο του συστήματος, είπε, τα εκάστοτε κράτη-μέλη θα αποφασίζουν τα ίδια ποια δεδομένα θα μπορούν να μοιράζονται με τα υπόλοιπα. «Για παράδειγμα, εάν οι Έλληνες χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, θα ισχύει διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας» εξήγησε.

Στο αρχικό στάδιο μετέχουν 18 χώρες της ΕΕ με εξωτερικά σύνορα η Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο να εισάγονται στο σύστημα.

Το πλαίσιο δεν ξεκινά χωρίς αντιδράσεις. Μετά την αντιρρήσεις που είχαν προβάλει αρκετοί ευρωβουλευτές κατά τη συζήτησή του, οργανώσεις όπως η Human Rights Watch (HRW) το επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι δεν δίνει βάρος στην διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά ενισχύει την «Ευρώπη-φρούριο».

Ενδεικτικά, αντιπρόσωπος του τμήματος της HRW στο Βερολίνο ανέφερε ότι οι επικρίσεις του δικτύου εστιάζονται στο ότι «η διάσωση προσφύγων δεν είναι προτεραιότητα, και βρίσκεται ακόμη σε εμβρυιακό στάδιο». Επανλαμβάνοντας την κριτική για «Ευρώπη Φρούριο», ο αντιπρόσωπος χαρακτήρισε το Eurosur ως μέσο που κάνει την Frontex «τον Μεγάλο Αδελφό της Μεσογείου, γιατί ο ρόλος του είναι να διώχνει τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να τους προστατεύει».

Πηγή:  www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter