Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

‘Ώρα αποφάσεων για την ακτοπλοΐα

0sakkelis

Είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό, και όχι μόνο, επίπεδο για την διασφάλιση των οριζόντων του ακτοπλοϊκού επιχειρείν την προσεχή δεκαετία. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Μιχάλης Σακέλης, με «φόντο» την πρόσφατη επιστολή στην ηγεσία του ΥΝΝΠ, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Ο κ. Σακέλης δεν άφησε περιθώρια για παρανοήσεις στο τι δέον γενέσθαι σημειώνοντας ότι αν για την κατάσταση που διαμορφώνεται, ελέω και της πανδημίας, δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα τότε είναι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να δοκιμαστεί η οικονομική επιβίωση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων οι οποίες και θα αναγκαστούν σε πρώτη φάση να αποσύρουν προς πώληση τις καλύτερες μονάδες που σήμερα διαθέτουν. Αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ θα ήταν καταστροφικό και για τις νησιωτικές οικονομίες που στηρίζονται στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την συχνότητα των οποίων εξαρτώνται πολλά. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σακέλης ένα μεγάλο μέρος του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι γερασμένο την προσεχή δεκαετία ενώ επίσης ένα τμήμα του θα τεθεί «εκτός μάχης» λόγω των περιβαλλοντικών προβλεπόμενων κανονισμών του ΙΜΟ για τους ρύπους πλοίων. Σχολιάζοντας την πρόταση για την μείωση των ταχυτήτων των πλοίων, που συζητείται για τη μείωση των ρύπων, είπε ότι δεν είναι εφικτή για την ακτοπλοΐα καθώς θα επέφερε δραματικές αλλαγές στα δρομολόγια και τις συχνότητες προσεγγίσεων. Η ναυπήγηση νέων επιβατηγών οχηματαγωγών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει ότι πλέον οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προσβλέπουν στην οικονομική στήριξη μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι έχει εκπονηθεί από τον ΣΕΕΝ και το ΝΕΕ ειδική μελέτη που εστιάζει στην ανανέωση του στόλου το τρίο μέρος της οποίας αναμένεται να ανατεθεί προσεχώς. Η μελέτη αυτή, είπε, θα αποτυπώσει ευκρινώς προς ποία κατεύθυνση θα κινηθεί ο τομέας και τι ανάγκες θα διαμορφωθούν στο χρηματοδοτικό πεδίο. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και από την κυβέρνηση, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. η οποία κατανοεί πλήρως τη σημασία και το ρόλο της ακτοπλοΐας. Επανερχόμενος στο θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας ο κ. Σακέλης απαρίθμησε τα όσα έχουν προταθεί στο ΥΝΝΠ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και είναι υπό συζήτηση (συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας, παράταση επιδότησης εργοδοτικών εισφορών, μείωση λιμενικών τελών και ΦΠΑ στα εισιτήρια των οχημάτων κλπ) σημειώνοντας ότι ο τομέας θα πρέπει να –ενισχυθεί -στηριχθεί οικονομικά καθώς όπως διαφαίνεται η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού του προσεχούς έτους καθώς τότε θα υπάρχει το ενδεχόμενο ανάκαμψης εφ όσο έχουν επιδράσει θετικά στην ανάσχεση της πανδημίας τα εμβόλια που αναμένει με αγωνία όλος ο πλανήτης.
Τέλος ο κ. Σακέλης ανέφερε ότι το προσεχές έτος ο ΣΕΕΝ θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την δημιουργία της πρώτης Ενώσεως που καλύπτει τον ακτοπλοϊκό κλάδο αλλά και για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με την Ένωση Κρουαζιερόπλοιων για να υπάρξει ενοποίηση καθώς εξέλειπαν τα ζητήματα που είχαν οδηγήσει στην δημιουργία της άλλης Ένωσης.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: http://seen.org.gr/el/m-enimerosi/nea/550-st-seen-161120

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter