Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ετοιμάζει» ανάχωμα στα απόνερα της πανδημίας για την ακτοπλοΐα το ΥΝΝΠ

0PLa1

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης εξετάζει την δημιουργία «αναχώματος» στα απόνερα της πανδημίας εν όψει την φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου. Τούτο ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή ερώτηση για το ακτοπλοϊκό σκηνικό που διαμορφώνεται λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Θα στηρίξουμε την ακτοπλοΐα είπε ο κ. Πλακιωτάκης για να σημειώσει πως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δημοσιονομικού χώρου υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις που έγινα για την στήριξη του τομέα, ο οποίος, όπως είπε, διασφαλίζει την συνοχή της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα επιτελώντας εθνικό έργο με την υποστήριξη των νησιωτικών οικονομιών. Στο σημείο αυτό ο υπουργός αποκάλυψε ότι φέτος το κονδύλι για τις άγονες γραμμές θα αγγίξει τα 138 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 90 εκατομμυρίων που είχαν διατεθεί το 2019 σημειώνοντας ότι με την αύξηση του ποσού θα διασφαλιστεί η ποιότητα στις άγονες συνδέσεις με καλύτερα πλοία και συχνότητες προσεγγίσεων.
Εκ των στοιχείων καθίσταται προφανές ότι η ηγεσία του ΥΝΝΠ έχει προετοιμαστεί για την «δοκιμασία» που περιμένει τον τομέα της ακτοπλοΐας αλλά εναπομένει στα συναρμόδια υπουργεία να «συμπλεύσουν» με το ΥΝΝΠ για την στήριξη του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε επίπεδα lockdown αναμένεται να κυμανθεί το Σεπτέμβριο η ακτοπλοϊκή κίνηση καθώς η περίοδος των αδειών λήγει αλλά και σταδιακά η τουριστική περίοδος που δοκιμάστηκε σκληρά από τα απόνερα της πανδημίας. Η επερχόμενη χειμερινή περίοδος αναμένεται να παρουσιάσει «ανάγλυφα» την κρίση που πέρασε ο ακτοπλοϊκός κλάδος την φετινή θερινή περίοδος με τον Αύγουστο να «κλείνει» με απώλειες της τάξης του 40% και με σχεδόν 60% για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου. Η αποτίμηση της φετινής περιόδου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για τα «πρόσημα» που θα καταγραφούν όταν «γίνει ταμείο» γεγονός που εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει το επιχειρησιακό κομμάτι.

Ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών- Ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας

Ο κ. Πλακιωτάκης επίσης εξήρε και το γεγονός ότι στα πλοία της ακτοπλοΐας τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγεία , τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία γεγονός που επιβεβαιώθηκε καθώς δεν σημειώθηκε μέχρι σήμερα κρούσμα κορωνοϊού σε μέλος πληρώματος. Ικανοποιημένος επίσης δήλωσε, γιατί κάποια περιστατικά απείθαρχων ασθενών, αντιμετωπίστηκαν με την πλήρη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Με αφορμή τις αναφορές του στη διασφάλιση της υγεία των ναυτεργατών ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΥΝΝΠ στο πεδίο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην ποντοπόρο ο υπουργός τόνισε ότι στην κορυφή της ατζέντας παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, της ελληνικής σημαίας και οι εν λόγω παρεμβάσεις απλώς εξίσωσαν με τα διεθνή δεδομένα. Ανοίξαμε, είπε, ένα παράθυρο στην απασχόληση για τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας για να αναφερθεί στα κίνητρα προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και το ύψος των απολαβών που , όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, δεν συγκρίνονται με τους μισθούς της ξηράς. Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι το υπουργείο σχεδιάζει την αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης που στόχο α έχει την παραγωγή ποιοτικών αξιωματικών αλλά και κατωτέρων πληρωμάτων για να αποκαλύψει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει έρθει και το σχετικό νομοσχέδιο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter