Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση ΣΕΕΝ-ΠΝΟ

agones grammes 2

Συνάντηση, με κύριο θέμα την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας για το 2019, είχε σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με εκπροσώπους της ένωσης των ακτοπλόων (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ).
Η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018 προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και αύξηση 2% επίσης και τα προβλεπόμενα από τη Σ.Σ.Ε. πάσης φύσεως επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές και έξτρα εργασίες που καθορίζονται σε ποσά.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2018 επίσης σε όλους τους ναυτολογημένους ναυτικούς, για τις διανυόμενες μηνιαίως Κυριακές αργίες εν πλω και στο λιμάνι, καταβάλλεται ιδιαίτερη αμοιβή για τα μέχρι οκταώρου εργασίας κατά Κυριακή, ανερχομένη μηνιαίως σε ποσοστό 22% επί του μισθού ενεργείας. Η αμοιβή αυτή θα καταβάλλεται σε όλο το πλήρωμα και για όλες τις Κυριακές, ανεξαρτήτως παροχής εκ μέρους αυτού ή μη υπηρεσίας.
Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ στη σημερινή συνάντησή τους πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ του 2019 και ορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη Τετάρτη 22/05.
Τα στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν επίσης από τη διοίκηση του ΣΕΕΝ την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας με την ταυτόχρονη και αυτονόητη υποχρέωση των Ελεγκτικών Μηχανισμών για τον συνεχή έλεγχο της σωστής εφαρμογή τους.
Επίσης κατάργηση του Ν. 4150/2013 στη βάση, ότι οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας που πραγματοποιούν διεθνούς πλόες να καθορισθούν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και την αυστηρή τήρηση των διατάξεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, MLC 2006, για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών με ταυτόχρονη και πιστή εφαρμογή των διατάξεων διεθνών συμβάσεων που αφορούν την ασφάλεια και προστασία της ζωής των επιβαινόντων και γενικά της ζωής στη θάλασσα, τη διαφύλαξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκε και στην σημερινή συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων.
«Με απύθμενο θράσος δήλωσαν ότι η ανεργία των ναυτεργατών είναι ελάχιστη όταν ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Μάρτη 2019 οι άνεργοι ήταν 2207, από τους οποίους το επίδομα πήραν 575 (26%), λόγω των απαγορευτικών διατάξεων που υπάρχουν» τονίζουν στην ανακοίνωση τους τα τρία ναυτεργατικά σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων για νέες κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter