Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Blue Star Patmos» - Η συμβολή της Ίου στην παρ’ ολίγον ναυτική τραγωδία

PATMOS IOS MERA 1 696x392

Πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόσκρουση του «Blue Star Patmos» στο λιμάνι της Ίου, στις 30 Αυγούστου 2017, εμφανίστηκαν οι κάτοικοι, οι Λιμενικοί και οι μόλις τρεις ιατροί του νησιού, που μέσα σε λίγα λεπτά συμμετείχαν ενεργά στο περιστατικό, ακολουθώντας πιστά τις ενδείξεις των αρμοδίων φορέων. Το πλοίο προσέκρουσε στις 30 Αυγούστου 2017, κατά την είσοδο του στο λιμένα της Ίου, εκτελώντας το δρομολόγιο από Πειραιά προς Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Ανάφη, με 205 επιβάτες και 87 μέλη πλήρωμα.

Λιμενικό σώμα, Ναυτικοί, Δήμος, Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, ψαράδες, τοπικοί επαγγελματίες, κάτοικοι, ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στα καθήκοντά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας.

Οι επιβάτες του πλοίου, μίλησαν για άψογη κινητοποίηση Αξιωματικών και Λιμενικών, οι οποίοι ακολούθησαν κατά γράμμα τις εντολές των ανωτέρων τους, του διοικητού της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Νίκο Σκευοφύλακα και του Λιμενάρχη κ. Γιάννη Σακιριανού.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Μ. Πετρόπουλος, όλοι ενημερώθηκαν ταχύτατα, υπήρξε άμεση μέριμνα για φιλοξενία των επιβατών και οι επιχειρηματίες, χωρίς παράπονα άνοιξαν τα καταστήματα τους.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζει την ταχύτατη και καταλυτική συμβολή του Λιμενάρχη κ. Σακιριανού, της Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου κ. Α. Φάκου, τον κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο για την συνεχή παρουσία του με το σκάφος του στον χώρο του ατυχήματος, τον κ. Φ. Βαλμά, τον κ. Π. Ψύχα, τους υπαλλήλους του δήμου αλλά και όλους όσους συνέδραμαν τους επιβάτες.

Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συμβολή του κ. Κουτσουρβέη, στον καπετάνιο, το πλήρωμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Superjet και φυσικά στο Λιμεναρχείο της Ίου.

Ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Σακιριανός, έγινε για λίγες ημέρες μόνιμος κάτοικος του Λιμεναρχείου .

«Μέσα σε 10 λεπτά ενημέρωσα τα 12 σκάφη που βρισκόντουσαν παραπλεύρως του επιβατηγού πλοίου , ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να συντονίσουμε την ασφαλή μεταφορά των 205 επιβατών και των 45 μελών του Πληρώματος με το Super Jet.

Ομολογώ ότι είχαμε μια άριστη συνεργασία με το δήμο, ενώ γινόμαστε δέκτες ευχαριστιών από τους επιβάτες. Ευχαριστώ τον διοικητή μας κ. Σκευοφύλακα Νικόλαο, όπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα μας. Ξέρετε είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου έμπειρους συνεργάτες στο συντονισμό. Δεν είναι τυχαίο που όλα κύλησαν ομαλά και δεν παρουσιάστηκε κανένα παράπονο.

Σημαντική ήταν και συμβολή του ΠΛΣ-172 της Λιμενικής Αρχής Νάξου, το μοναδικό πλωτό του Λιμενικού, όπου από την πρώτη στιγμή κατέφθασε στο νησί και παρέμεινε μέχρι την επιτυχή αποκόλληση του πλοίου.

Ο κ. Λιμενάρχης άφησε τελευταίους τους 15 Λιμενικούς οι οποίοι έδειξαν τόσο τον επαγγελματισμό τους όσο και την κοινωνική τους προσφορά.

Στη στεριά επίσης, είχαν επιστρατευτεί λεωφορεία, μετέφερα τον κόσμο στα ξενοδοχεία ενώ το Κέντρο Υγείας... εφημέρευε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Απόλυτα ικανοποιημένος για την εξέλιξη της κατάστασης δήλωσε και ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ίου κ. Ρολλάς Δημήτρης, σημειώνοντας πως όλοι βρίσκονταν στη θέση τους και ευτυχώς δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

«Απ όσο γνωρίζω», ανέφερε ο κ. Ρολλάς, «οι επιβάτες πήγαν στα δωμάτια τους εκτός από κάποιους οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν στο λιμάνι και να φύγουν με το πρώτο πρωινό πλοίο. Συγχαρητήρια σε ολόκληρο το νησί, που με συντονισμένες προσπάθειες απετράπησαν τα χειρότερα».

Σε πλήρη ετοιμότητα ήταν και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικών εγκαταστάσεων κ. Αντώνης Βεργέτης, ο οποίος με τη βοήθεια σκαφών, συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών αλλά και στην προφύλαξη της περιοχής από πιθανή ρύπανση.
Όπως ανέφερε υπήρξε άμεση κινητοποίηση απ’ όλους, ιδιαίτερα από τον πλοίαρχο του Sea Jet και το πλήρωμα, οι οποίοι παρέλαβαν το κόσμο και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ίου.

«Η πλοιοκτήτρια εταιρεία», πρόσθεσε ο κ. Βεργέτης, «ανέλαβε τις ευθύνες της, μέχρι που ανέλαβε να μεταφέρει φράγματα και να αναθέσει, σε εργολάβο, την απάντληση των καυσίμων, αν χρειαζόταν! Για τους επιβάτες δε, φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο παρέχοντας τους διαμονή, φαγητό, μεταφορά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, παρείχε και ενοικιαζόμενα αμάξια στους οδηγούς που είχαν τα οχήματα τους στο γκαράζ του πλοίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter