Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ακτοπλοΐα: «Ανοίγει» εκ νέου το θέμα κάλυψης μικρών νησιωτικών συμπλεγμάτων

agones 554

Όλα τα «σενάρια» για την επαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη μικρών νησιωτικών συγκροτημάτων που καλύπτονται από επεκτάσεις κύριων , αλλά και τοπικών ακτοπλοϊκών γραμμών πρόκειται να εξεταστούν την Παρασκευή σε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Στόχος είναι η εξεύρεση ενός μοντέλου που θα συνδυάζει πλοίο και αεροπλάνο, όπου βέβαια υπάρχει αεροπορική κάλυψη σε μικρά νησιά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολυήμερες αποκοπές λόγω καιρού.

Στη σύσκεψη, που σε πρώτη φάση θα είναι διερευνητική, έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για το πως μπορούν να οργανωθούν από κοινού τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια και η μεταξύ διασύνδεσή τους κυρίως στα μικρά νησιά που αντιμετωπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ωστόσο το όλο θέμα παραπέμπει σε παλαιότερες συζητήσεις που είχαν γίνει για την «ανάπτυξη» των απολήξεων γραμμών ο χαρακτήρας των οποίων έχει χαρακτηριστεί «άγονος» αλλά και της ανάπτυξης τοπικών «σχημάτων» που θα βελτίωναν τη συνδεσιμότητα αλλά και τις συχνότητες των δρομολογίων.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις αυτές κατ επανάληψη είχε επισημανθεί ως ένα εκ των εμποδίων το θέμα των λιμενικών υποδομών καθώς αυτές προσδιορίζουν και τις δυνατότητες κάλυψης από μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά τα οποία μπορούν μέχρι του ορίου που έχει τεθεί (απαγορευτικό απόπλου) να αντεπεξέλθουν στις ενίοτε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τοπικοί φορείς από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο έντονο στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και στη διασύνδεσή τους με τα μεγαλύτερα όπως τη Ρόδο και την Κω.Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το θέμα έχει τεθεί πάρα πολλές φορές στα συναρμόδια υπουργεία, ότι οι μεταφορές στα νησιά θα πρέπει να είναι απόροια ενός συνδυαστικού προγράμματος και να σχετίζονται οι αεροπορικές με τις ακτοπλοϊκές ώστε να μην χρειάζεται η υποχρεωτική διανυκτέρευση κάποιων νησιωτών από μικρά κυρίως νησιά σε κάποιο άλλο προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι συνδυαστικές μεταφορές πρόσθεσε αφορούν και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αφού η σύνδεση στα μικρά νησιά γίνεται και με μικρά τοπικά σκάφη με επιδοτούμενα δρομολόγια. Τόνισε ότι στόχος του όλου εγχειρήματος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ο νησιώτης να μην επωμίζεται ταλαιπωρία κόστος και χρόνο, για τη μετακίνησή του από ένα νησί σε κάποιο άλλο η για τη μεταφορά στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Το όλο ζήτημα πάντως ανοίγει και θέμα τροποποίησης συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ακτοπλοΐας στην περίπτωση που το υπουργείο επιφέρει αλλαγές σε δρομολογιακές συνδέσεις που θα τεθούν ενδεχομένως υπό συζήτηση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter