Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σύσκεψη για τη νησιωτικότητα και την ακτοπλοΐα

kouroublis 4

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των περιφερειακών με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε άμεση υλοποίηση των εξαγγελθέντων χθες δια στόματος πρωθυπουργού μέτρων για την βελτίωση της συνολικής εικόνας της νησιωτικής χώρας αλλά και της συνδεσιμότητας της με την ηπειρωτική.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει αναφερθεί στον ανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού δικτύου, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια τους νησιώτες αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρείες του τομέα, οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νησιωτικά συγκροτήματα.

Μέσα στην τελευταία 15ετία, το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων έχει βρεθεί αλλεπάλληλες φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας είτε λόγω προγραμμάτων της ΕΕ είτε λόγω αντίστοιχών συζητήσεων μεταξύ φορέων της νησιωτικής χώρας του αρμόδιου υπουργείου και τω ακτοπλόων οι οποίοι ως γνωστόν δια του φορέας που τους εκπροσωπεί έχουν εκφραστεί για το τι δέον γενέσθαι για την συνολική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της χώρας.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης με εκπροσώπους του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης των νησιών και θεσμικούς παράγοντες, ότι η σημερινή σύσκεψη έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, να ανακοινώσει σειρά μέτρων που διευκολύνουν τη ζωή των νησιωτών και βοηθούν στην ανάπτυξη των νησιών μας.

Είναι ζητούμενο, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Ευρώπη να αντιληφθεί τις δυσκολίες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα καθώς μπορεί να εκφωνούνται, αρκετές φορές, από Ευρωπαίους αξιωματούχους διακηρύξεις και θέσεις, αλλά το ουσιαστικό είναι να ασκηθούν πραγματικές νησιωτικές πολιτικές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός δικός μας, συμπλήρωσε, κυβέρνησης και υπουργείου, είναι θέσουμε τη νησιωτική πολιτική και την Ελλάδα –η οποία είναι μοναδική περίπτωση πολυνησιακής χώρας στην Ευρώπη-, στο επίκεντρο του χάρτη της ΕΕ. «Θα εργαστούμε όλοι μαζί ώστε την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν χαραχτεί συγκεκριμένες πολιτικές που θα συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα οποία θα είναι στη διάθεση των νησιών μας. Ο συντονισμός που ξεκίνησε σήμερα έχει στόχο, να συμβάλλει στη δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Πολιτικής, θα μπορούσα να πω, στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής», δήλωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πόσο σημαντικό ήταν το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό. Έγινε ένα θετικό βήμα. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό ότι τα νησιά είναι ιδιαίτερος χώρος κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα των νησιωτικών χώρων, η οποία πρέπει να γίνει αντιληπτή και σεβαστή. Και επειδή η ΕΕ θέλει τα προβλήματα να λύνονται οριζόντια πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι θέμα κεντρικής νησιωτικής πολιτικής. Προτείνω τη σύσταση οργάνου ώστε στις Βρυξέλλες, να έχουμε προσυνεννόηση και προσυνεργασία.

Η κ. Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνάντηση και εξήγησε ότι η νησιωτικότητα συνδέεται με προβλήματα που γεννά η απόσταση από τη στεριά και η δυσκολία λόγω της απόστασης στην επικοινωνία, με παράλληλη αύξηση του κόστους στις μεταφορές. Σημείωσε ότι είναι πρόβλημα που η χώρα δεν κατάφερε να επιβάλει μέτρα με στόχο την ισότητα των ευκαιριών και ότι είναι ανάγκη να καταλήξουμε σε κριτήρια, αφού κατανοήσουμε τις ειδικές ανάγκες κάθε τόπου.

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο και βοήθεια από κυβέρνηση και βουλευτές, κυρίως στην απορρόφηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο κ. Π. Δρακουλόγκωνας, δήλωσε ότι ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε άσκηση πολιτικής προστασίας (από σεισμούς) στην Λευκάδα. Τόνισε ότι πρέπει πρώτα «να λύσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα, με την κατάλληλη νομοθεσία και μετά να επιχειρήσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους». Επέμεινε στο μεταφορικό ισοδύναμο και στην ανάγκη να μπουν στον Καλλικράτη διατάξεις που θα κατοχυρώνουν τη διαφορετικότητα των νησιών.

Ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της πολυνησιωτικότητας. Τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ότι το θεσμικό πλαίσιο (νομοθεσία)πρέπει να βελτιωθεί ώστε να διευκολύνει τη λύση των προβλημάτων.

Η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε την απουσία ισότητας μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ζήτησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αφορούν και τα νησιά των Σποράδων, ενώ έθεσε και θέμα επέκτασης των αδειών για τα υδατοδρόμια.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η διαβούλευση που άρχισε σήμερα να καταλήξει σε δικαίωμα νομοθετικής διαδικασίας. Η νησιωτικότητα είναι ευκαιρία ανάπτυξης, δήλωσε. Τα νησιά θα φέρουν ανάπτυξη. Αυτά που πρέπει να γίνουν για τα νησιά, είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πόσα πολλά μπορούν να αποφέρουν τα νησιά, είπε. Πρότεινε να μεταβιβαστούν εξουσίες στα νησιά, γιατί κατά περιόδους, όπως το χειμώνα, τα νησιά αποκόπτονται και γίνονται κράτη.

Ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε την κατάσταση στη Σαμοθράκη και την απόγνωση των κατοίκων από τις φυσικές καταστροφές. Ζήτησε στοχευμένη πολιτική για το μεταφορικό ισοδύναμο, όπως ακριβώς προβλέπεται από το νόμο.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter