Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα 48ωρη αποφάσισε η ΠΝΟ

apergia pno 12

Για ένα ακόμη 48 ωρο παρατείνεται η απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ μετά την άκαρπη όπως απεδείχθη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΝΝΠ για το θέμα που έχει προκύψει με το φορολογικό των ναυτεργατών.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών. Από την πλευρά της η ΠΝΟ, τα 13 σωματεία-μέλη της οποίας έκαναν πορεία το πρωί προς το ΥΝΝΠ, εμφανίστηκε αμετακίνητη στα πάγια αιτήματά της και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και κανονικά θα έληγαν τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΝΟ

"H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην συνέχεια του από 3 Δεκεμβρίου 2016 δελτίου τύπου με το οποίο και ανακοίνωνε την απόφασή της για την πραγματοποίηση πανελλαδικής 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των ναυτικών με προεξάρχοντα τα θέματα του φορολογικού και ασφαλιστικού, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, και αφού έλαβε υπόψη την αδυναμία της Κυβέρνησης να δεσμευθεί ουσιαστικά, αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω τον αγώνα της με την πραγματοποίηση νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων που θα αρχίζει την 06.01 ώρα της 6 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη και θα λήγει την 8 Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης, οπότε και ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ και δεν θα εκτελεστεί κανένα να δρομολόγιο.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ εκφράζει τις ευχαριστίες της στα πληρώματα, τα οποία και συμμετείχαν δυναμικά και μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και τους καλεί όπως με την ίδια θέρμη και αγωνιστικότητα συνεχίσουν και στη νέα απεργία.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση καταγγέλλει τις απαράδεκτες και κατακριτέες από κάθε άποψη μεθοδεύσεις και προσπάθειες, δημιουργίας συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Οι προσπάθειες όμως αυτές από όπου κι αν προέρχονται να είναι βέβαιοι οι δημιουργοί τους θα συντριβούν από την δυναμική και μαζική απάντηση των ναυτεργατών, οι οποίοι όχι μόνο δεν φταίνε σε τίποτα για το κατάντημα της χώρας αλλά απλά δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ για άλλη μια φορά ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΟ ΑΠΛΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Ορθώνουν το ανάστημα, μαζί με όλους τους εργαζομένους και τους επιστημονικούς φορείς της Χώρας, ενάντια στη λαίλαπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού με το οποίο και κατεδαφίζεται πλήρως η κοινωνική ασφάλιση και το Κράτος Πρόνοιας και οδηγούνται μαθηματικά στην φτώχια και στην εξαθλίωση.

Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου, η σχεδιαζόμενη και επιχειρούμενη υπερφορολόγηση των ναυτικών, η οποία θα αποτελέσει και το τελειωτικό κτύπημα, και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα..

Το σύνολο των ναυτεργατών της Χώρας (εν ενεργεία και συνταξιούχων) συμμετέχουν μαζικά στον απεργιακό μας αγώνα και όλοι μαζί συνεχίζουμε και συναντιόμαστε και στις 08-12-2016, οπότε και έχει ήδη προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, μαζί με τους λοιπούς εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην ανάλγητη και εξοντωτική αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης".

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων - "Απεργιακές κινητοποιήσεις: μια επιπλέον επιβάρυνση για το νησιωτικό χώρο"

"Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων των μνημονίων έχουν πλήξει όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Διαφαίνεται πλέον ότι η αντίδραση των πολιτών αποτελούν ίσως τη μοναδική διέξοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των μέχρι πρόσφατα υφιστάμενων κοινωνικών δομών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

Στο πλαίσιο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν το σύνολο του πληθυσμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ακτοπλοΐα δεν αποτελεί εξαίρεση και συνεχίζει να διανύει δύσκολες ημέρες. Μέχρι τώρα, η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στα αιτήματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα ναυτεργατών, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των νησιωτών για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς τους σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς, δεν έχει βρεθεί τρόπος να εξασφαλισθεί το ελάχιστο ποσοστό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργίας των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα η νησιωτικότητα να συνεχίζει να βρίσκεται συχνά υπό καθεστώς ομηρίας.

Με την παρούσα, καλούμε την Κυβέρνηση:

(α) Να εξαντλήσει - μέσα από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις - κάθε πιθανότητα ώστε να μην υπάρξει παράταση της απεργίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

(β) Να προβεί άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μεσολάβηση εύλογου χρονικού διαστήματος μεταξύ διαδοχικών απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να εξασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα, όσο και τα δικαιώματα των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Καλούμε, επίσης, την Π.Ν.Ο. να συνυπολογίσει το κόστος των επαναλαμβανόμενων απεργιών στην εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών των νησιωτών. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να θίξουμε κάποιο από αυτά. Όμως επιθυμούμε να ληφθεί υπόψη ότι ο πληθυσμός του 1.500.000 κατοίκων της νησιωτικής χώρας, έχει επίσης δικαιώματα.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε ξανά σχετικά με τα προαναφερθέντα δικαιώματα των νησιωτών, ωστόσο θα θίξουμε ένα και μόνο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε ως φορέας. Τόσο τα επιβαρυντικά μέτρα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και επηρεάζουν άμεσα τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, όσο και το γεγονός ότι η αγορά κινείται πλέον με μετρητά και παρατηρείται έλλειψη αποθεματικών, οδηγούν τους επιχειρηματίες σε οριακές καταστάσεις. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των νησιών αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό χτύπημα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της περιοχής μας, ιδιαίτερα κατά το μήνα Δεκέμβριο που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους.

Με την ελπίδα να σταματήσει επιτέλους η νησιωτικότητα να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ευελπιστούμε να βρεθεί άμεσα λύση".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter