Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μαίνεται η μάχη για τον έλεγχο της Hellenic Sea Ways

hellenic seaways

Κορυφώνεται η μάχη για τον έλεγχο της εισηγμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Sea Ways, την οποία διεκδικεί ο όμιλος Γκριμάλντι των Μινωικών Γραμμών. Ο τελευταίος φέρεται πλέον να ελέγχει περί το 46% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW, με την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ να κατέχει το 39,5% με τις υπόλοιπες μετοχές να βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, στα χέρια μικρών ή μεσαίων μετόχων.

Ο όμιλος Γκριμάλντι έχει ανεβάσει εσχάτως τα ποσοστά του από 33,5% σε 46% εξαγοράζοντας τίτλους από μετόχους, κυρίως μικρούς, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση της πλειοψηφίας της ναυτιλιακής. Πάντως, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί ο ρυθμός απόκτησης νέων μετοχών από τις Μινωικές καθώς μέρος των μικρομετόχων δεν φέρεται διατεθειμένο ακόμα να δώσει τα μερίδιά του στον όμιλο Γκριμάλντι.

Την ίδια ώρα η ΠΕΙΡΑΙΩΣ τηρεί στάση αναμονή, αν και εμφανίζεται να κινείται προς την κατεύθυνση να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της με τον βέλτιστο για την ίδια τρόπο, όπως και για την εταιρεία που προωθεί σημαντικό επενδυτικό πλάνο. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η ακτοπλοϊκή έκλεισε το 2015 με κύκλο εργασιών 132 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη στα 25 εκατ. ευρώ κι καθαρό αποτέλεσμα στα 3,9 εκατ. ευρώ. Η αξία του στόλου της HSW (12 ταχύπλοα και 10 συμβατικά πλοία) εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ, εξυπηρετώντας 35 προορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Γκριμάλντι αρχικά είχε αγοράσει μετοχές στα επίπεδα των 1,5 ευρώ ενώ ακολούθως υποβλήθηκε δημόσια πρόταση στα 2,5 ευρώ, αν και πληροφορίες της αγοράς θέλουν να έχουν γίνει συναλλαγές (για μεγαλύτερα θεσμικά πακέτα;) και σε υψηλότερες τιμές.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter