Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Π.Ν.Ο.: Το ασφαλιστικό «δένει» τα πλοία

apergia aktoploia limani

Αναγκαία αντίδραση για την αποτροπή της διάλυσης του ΝΑΤ και της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και του κράτους πρόνοιας, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), την απεργιακή 48ωρη κινητοποίηση που ξεκινά στις 06.00 της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου. Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χαλάς επεσήμανε πως δεν «πρόκειται για μια «συνήθη» απεργιακή κινητοποίηση, αλλά αφορά την ουσιαστική ύπαρξη μας ως ναυτικών και ως Ελλήνων εργαζομένων».

Και πρόσθεσε: «Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των ορών εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα».

Ανέφερε ακόμη, αιτιολογώντας το αίτημα της διατήρησης του ΝΑΤ ως ανεξάρτητο Ταμείο, ότι: «Οι ιδιομορφίες του ναυτικού επαγγέλματος είναι πάρα πολλές. Γι΄ αυτό εξάλλου στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη που διαθέτουν ναυτιλία διατηρούν αυτοτελή και ανεξάρτητα ασφαλιστικά ταμεία για τους ναυτικούς. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες πλοίων και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η πολλαπλότητα των εργοδοτών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δραστηριοποιείται εκτός των ελληνικών συνόρων».

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις στελέχους της Ομοσπονδίας, ο οποίος σημείωσε πως: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να αποτρέπουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα γιατί δεν έχει πλέον προοπτική, ενώ οι πιο πολλοί από αυτούς που περιμένουν στα συσσίτια στις εκκλησίες του Πειραιά είναι ναυτικοί»...

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών ζητούν τν άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις, η ακριβής ημερομηνία των οποίων θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση την Πέμπτη.

Όπως ανέφεραν, η ανεργία υπερβαίνει το 40% με τους εν ενεργεία ναυτικούς να υπολογίζονται σε 17-18.000 λέγοντας παράλληλα πως αρκετοί εξ αυτών, σήμερα ασχολούνται με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ενώ πολλοί σπουδαστές που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ταξιδεύουν με πλοία, ως επιβάτες....

Μείζον ζήτημα για τους ναυτικούς εκτός από το ζήτημα της διατήρησης της αυτονομίας του ΝΑΤ είναι και η περιουσία του Ταμείου και σημειώνουν ότι έτσι όπως έχει αναφερθεί στη πρόταση του νομοσχεδίου υπάρχουν νομικά κωλύματα.

Σημειώνεται ότι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εταιρεία Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» που θα τελεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα για 48 ώρες σε όλα τα λιμάνια της χώρας ενώ παράλληλα έχει για την Πέμπτη στις 11.00 έχει προγραμματιστεί εντός του λιμανιού μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου συγκέντρωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου αντιπροσωπεία της ΠΝΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.

Από την απεργιακή κινητοποίηση δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς προσφύγων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter