Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ακτοπλοΐα: Μείωση κίνησης και μέσα και έξω

igoymenitsa ploiaMείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου κατά -11,4%, με το ποσοστό μείωσης τον Οκτώβριο να είναι -13,5%, καταγράφεται στις γραμμές της Αδριατικής σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο newsletter Δεκεμβρίου του ΣΕΤΕ.

Επίσης μικρή μείωση της επιβατικής κίνησης σημειώνεται και στην εσωτερική ακτοπλοΐα.

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνεται η διεθνής κίνηση επιβατών (χωρίς επιβάτες transit, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τόπου κατοικίας) μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα – Ηγουμενίτσα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα).

Η εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το 2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι οι επιβάτες ταξιδεύουν μετ' επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

 1 akt

Επίσης στους ακόλουθους πίνακες αποτυπώνονται οι ποσοστιαίες μεταβολές στην κίνηση επιβατών εσωτερικής ακτοπλοΐας. Οι ποσοστιαίες μεταβολές βασίζονται σε δειγματοληπτικά στοιχεία που απεικονίζουν τις επικρατούσες τάσεις.

 akt 2

 Το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν αύξηση +26,8% και +20,7% αντίστοιχα το πρώτο δεκάμηνο του 2015.

Μεγάλη αύξηση κατά +181,9% εμφανίζει η γραμμή Χίου – Μυτιλήνης το μήνα Νοέμβριο. Οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται στον τουρισμό αλλά σε πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά.

Αντίθετα, μείωση παρουσιάζουν οι προορισμοί των Κυκλάδων –1,8% και της Κρήτης κατά -13%. Η μείωση στην Κρήτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (LCCs) (βλ. αν. «Αεροπορικές Αφίξεις Εσωτερικού»).

Στο σύνολο των προορισμών, η μείωση είναι -0,5% αλλά η συγκράτηση της μείωσης σε αυτά τα επίπεδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προαναφερθείσα αύξηση της κίνησης από πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Διαβάστε εδώ το newsletter του ΣΕΤΕ

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter