Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Δένει» τα πλοία της ακτοπλοΐας το capital control

LIMANI 1024x683

Με κατάρρευση απειλείται εδώ και μέρες το ακτοπλοϊκό σύστημα της χώρας, εξαιτίας του capital control το οποίο καθιστά αδύνατο τον εφοδιασμό των εταιριών του κλάδου με τα αναγκαία ανταλλακτικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των πλοίων.

Αν και οι περισσότερες εταιρίες έχουν ήδη προσφύγει στην αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ζητώντας την προέγκριση ποσών για την προμήθεια ανταλλακτικών από το εξωτερικό, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να εγκριθούν τα σχετικά αιτήματα εξαιτίας του ιδιαίτερα μεγάλου φόρτου εργασιών της εν λόγω επιτροπής.

Οι καθυστερήσεις αυτές όμως έχουν φτάσει πολλές εταιρίες στα όρια τους όσον αφορά κυρίως αναλώσιμα ανταλλακτικά που χρειάζονται για την λειτουργία των μηχανών των πλοίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρία της ακτοπλοΐας που από αύριο πλέον τα πλοία της θα βρεθούν στον αέρα, να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να διακόψουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια τους, εξαιτίας της έλλειψης φίλτρων πετρελαίου, αναλώσιμων δηλαδή ανταλλακτικών που απαιτείται να αλλάζουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο κατά την οποία τα πλοία βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «TheSeaNation» το υπουργείο Ναυτιλίας και ιδιαίτερα ο Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας είναι ενημερωμένος για το πρόβλημα και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες αναμένουν τις πρωτοβουλίες του ώστε να εξευρεθεί άμεσα μια λύση η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση ενός ποσού ανά πλοίο με σκοπό την προμήθεια ανταλλακτικών.

«Σε αντίθετη περίπτωση», τονίζουν οι πηγές του TheSeaNation, «είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν τα πρώτα προβλήματα τα οποία συν τον χρόνο και μεσούσης της θερινής περιόδου θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα με αρκετά πλοία να αναγκάζονται να διακόψουν τα δρομολόγια τους. Αν συμβεί αυτό», επισημαίνουν, «το ακτοπλοϊκό σύστημα θα καταρρεύσει άμεσα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό μας».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter