Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΝΕΝ: ΝΕΛ και Δρίτσας κωφεύουν για τους απλήρωτους Ναυτικούς της ΝΕΛ

ntalakogiorgos 04

Νέες κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα των απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της, η Ένωση θα σταθεί στο πλευρό των ναυτικών της ΝΕΛ μέχρι να δικαιωθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας και η διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) συνεχίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος των απλήρωτων ναυτεργατών της ΝΕΛ.
Οι υποσχέσεις από τη νέα κυβέρνηση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας ότι δήθεν έχει πάρει από την πρώτη στιγμή την ευθύνη στις πλάτες του για την επίλυση του προβλήματος, στην πράξη εδώ και τέσσερις μήνες αποδεικνύεται αέρας κοπανιστός!! Δικαιολογημένα τα πληρώματα της ΝΕΛ στη Δραπετσώνα, στο Λαύριο και τη Μυτιλήνη μιλούν πλέον ευθέως για κοροϊδία και εμπαιγμό αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, τα δε αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο οι Ναυτεργάτες.

Ταυτόχρονα η ανύπαρκτη, αναξιόπιστη και ανίκανη διοίκηση της ΝΕΛ κρύβεται και είναι εντελώς εξαφανισμένη από τους απλήρωτους ναυτικούς της εταιρείας που στήριξαν τη ναυτιλιακή εταιρεία τα τελευταία 4 χρόνια και χάρη σε αυτούς έμεινε όρθια.

Αυτό δείχνει την αναλγησία της διοίκησης της ΝΕΛ προς τους εκατοντάδες ναυτικούς που έβαλαν πλάτη για να μην βάλει λουκέτο η εταιρεία, όπως διακαώς επιθυμούσαν οι ανταγωνιστές της, η εμπλεκόμενη Τράπεζα Πειραιώς αλλά και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες στο ΥΝΑ!!
Οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ στις 15/5/2015 πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στο Υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ της Ένωσής μας Νίκος Κροκίδης και εκπρόσωποι των σωματείων Οικονομικών αξιωματικών και Θαλαμηπόλων.

Παρ ότι είχε κλειστεί ραντεβού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, αυτός καθυστέρησε πάνω από τρείς ώρες στην σύσκεψη, στην οποία για άλλη μια φορά δήλωσε ότι δεν έχει τίποτε νεώτερο να προτείνει στο δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ναυτεργάτες της ΝΕΛ, με ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας αλλά και την ανύπαρκτη παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του!!!

Η απάντηση αυτή του Υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αποδοκιμασία των απλήρωτων ναυτικών οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι πρωτοφανές το επίσημο κράτος και το Υπουργείο να αδυνατεί να πάρει επί σειρά μηνών τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία τους, την στιγμή που βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Την ίδια μέρα είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ στον οποίο οι απλήρωτοι ναυτικοί εξέφρασαν την οργή τους για την απάθεια και αδιαφορία που επιδεικνύει ο ίδιος και η ομάδα του (εργοδοτικός, κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός) στο πολύμηνο αδιέξοδο των απλήρωτων ναυτικών.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παρ' ότι κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ, δεν προσήλθαν, όπως επίσης δεν παραβρέθηκαν και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος των Μαγείρων Γιώργος Αντωνόπουλος προκάλεσε την αγανάκτηση των παρισταμένων απλήρωτων ναυτεργατών όταν δήλωσε "τι μας καλέσατε να κάνουμε εδώ, η μόνη λύση που προτείνω είναι η εγκατάλειψη"

Η αντιμετώπιση αυτή όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά ξεσήκωσε την αντίδραση και των ίδιων των μελών του που ήταν παρόντες και συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σημειώνουμε δύο πρόσφατες εξελίξεις που είδαν επίσημα το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη για την επιστροφή των μετοχών που κρατούσε ως ενέχυρο η Τράπεζα Πειραιώς από τους εκπροσώπους της διοίκησης της ΝΕΛ (Αβραντίνης - Βάγγερ) κλπ, και η δεύτερη που είναι η σύγκλιση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΝΕΛ για τις 11/6/2015 στην οποία υπάρχει πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσόν των 25,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό εάν οι παλαιοί μέτοχοι ή κάποιοι νέοι έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις 11/6/2015 ή αντίθετα η παρούσα Διοίκηση οδηγεί σε ντε φάκτο λουκέτο την εταιρεία. Η ΠΕΝΕΝ θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και θα σταθεί στο πλευρό των απλήρωτων Ναυτικών, σε όποια απόφαση αυτοί λάβουν, μέχρι τη δικαίωσή τους».

 

*Διαβάστε εδώ σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter