Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΥΝΑ: Ξεκινά κύκλος συζητήσεων για διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα

aktoploia pireas 098

«Σύμφωνα, με τις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης, το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα απευθυνθεί σε όλους τους Φορείς, που άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται με την ακτοπλοΐα, να καταθέσουν τις απόψεις - προτάσεις τους, για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου».

Τούτο αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με την οποία αφ ενός γνωστοποιείται η λύση για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών για εταιρίες της ακτοπλοΐας και αφ εταίρου «αποκαλύπτεται» η πρόθεση της ηγεσίας να ξεκινήσει διάλογος με προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ακτοπλοΐα.
Όπως προαναφέρθηκε λύση με την εκταμίευση ποσών που θα επιτρέψουν σε εταιρίες της ακτοπλοΐας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ώστε να καταβληθούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς τους έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η νέα Κυβέρνηση, κληρονόμησε ένα διπλό εκρηκτικό πρόβλημα στο χώρο της ακτοπλοΐας. Απλήρωτη ναυτική εργασία, ακινητοποιημένα πλοία, είτε λόγω επίσχεσης εργασίας, είτε λόγω βλαβών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται για κρίσιμο χρονικό διάστημα, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε συγκεκριμένα νησιά. Οξύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γραμμή Λαύριο – Αγ. Ευστράτιος – Λήμνος, που εξυπηρετείται από το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και στην ενδοκυκλαδική γραμμή από το πλοίο «AQUA SPIRIT». Από την πρώτη στιγμή, αυτή την απαράδεκτη «κληρονομιά» το Υπουργείο ανέλαβε να τη διαχειριστεί με επίμονο και συστηματικό τρόπο, ώστε, να βρεθεί λύση το δυνατόν συντομότερο και να ικανοποιηθούν οι απλήρωτοι ναυτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Ταυτόχρονα, μία νέα μαζική έξοδος πλοίων από το διαθέσιμο ακτοπλοϊκό στόλο, αν συμβεί, θα επιφέρει νέες αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον.
Αυτονόητος βεβαίως στόχος της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων, είναι η ομαλή εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων, προς όλα τα νησιά.
Επί των κρίσιμων και ακραίων καταστάσεων που ήδη προαναφέρθηκαν, το Υπουργείο ενημερώνει και δηλώνει :
α) Αύριο (Παρασκευή 13/03/2015), εκταμιεύεται εγκεκριμένο ποσό € 420.044,99 για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων δρομολογίων Ιανουαρίου 2015 του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ της εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ Ν.E., το οποίο με βάση τη σύμβαση 3328.1.7.11 έχει τη συμβατική υποχρέωση να εκτελεί το δρομολόγιο ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ. Μετά τις προβλεπόμενες κρατήσεις 30% υπέρ Δημοσίου, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί υπέρ της εταιρείας είναι € 294.031,49. Επισημαίνεται, ότι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης παρακράτησης υπέρ των εργαζομένων. Γι' αυτό έχει κινηθεί ήδη διαδικασία προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, για να ενισχυθεί η προτεραιότητα υπέρ των ναυτικών.
Μετά την προαναφερθείσα εξόφληση και με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή του Υπουργείου για τη συγκεκριμένη σύμβαση, εάν το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» δεν εκτελέσει άμεσα το δρομολόγιο ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο και τη σύμβαση ενέργειες. Άλλωστε, ήδη από ημερών, το Υπουργείο έχει προβεί στις προβλεπόμενες οχλήσεις προς την εταιρεία.
β) Κατά πάσα βεβαιότητα, την επόμενη βδομάδα, προβλέπεται η ολοκλήρωση της εκταμίευσης συνολικού ποσού € 1.061.666,81 για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία υπέρ της εταιρείας «ΝΕΛ Α.Ε.», η οποία μετά την παρακράτηση υπέρ του Δημοσίου, προβλέπεται να εισπράξει ποσό € 743.166,77. Και για την περίπτωση αυτή, ισχύουν απόλυτα όσα περιγράφηκαν και εξαγγέλθηκαν στην προηγούμενη περίπτωση».
Στο σημείο αυτό η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να ξεκινήσει διάλογο για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Σύμφωνα τέλος, με τις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης, το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα απευθυνθεί σε όλους τους Φορείς, που άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται με την ακτοπλοΐα, να καταθέσουν τις απόψεις - προτάσεις τους, για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου. Η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας, θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αμέσως μετά, θα διαμορφωθεί ένα προσχέδιο πρότασης, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέχρι τότε όμως, το Υπουργείο προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά και τα οποία δεν είναι νέα, αλλά καθορίζονται από καταστάσεις, που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους ναυτικούς, τους νησιώτες, τους αυτοδιοικητικούς και άλλους Φορείς της νησιωτικής Ελλάδος, τους ακτοπλόους και όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο σχετίζονται με τα θέματα της ακτοπλοΐας ή υφίστανται τις επιπτώσεις των προβλημάτων αυτών, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Γιατί είναι προσπάθεια απεμπλοκής από τις παθογένειες που διαιωνίζονται και ταυτόχρονα, προσπάθεια αποκατάστασης δικαιοσύνης προς τους ναυτικούς που πλήττονται βάναυσα».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter