Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μια αξέχαστη εκδρομή στη Μήλο

mia ekdromi sti milo 1Φωτογραφία: Σμαράγδας Λαζαρή
Κείμενο: Αντώνης Λαζαρής

 

Μια παλιά ξεχασμένη φωτογραφία που βρήκε η μητέρα μου, η Σμαράγδα Λαζαρή, σε κάποιο ντουλάπι.

Μια φωτογραφία που εξήντα χρόνια μετά έχει τη δύναμη να ξορκίζει τη λήθη φέρνοντας από το παρελθόν εικόνες οικείες και αγαπημένες της σιφναϊκής ζωής της δεκαετίας του '50. Μια φωτογραφία από αυτές που όλοι λίγο-πολύ κρύβουμε σε κάποιο ντουλάπι.

Σίφνος, 7 Ιουνίου 1956.

Η εκδρομή στη Μήλο αποτελεί το μεγάλο γεγονός για όλους όσους έχουν την τύχη να συμμετέχουν. Είναι μια εκδρομή που έχει οργανωθεί από τον γιατρό της Σίφνου, το Σωτήρη Τριαντάφυλλο, ως επιβράβευση σε όσους συμμετείχαν στα μαθήματα ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, στα πλαίσια της Αεράμυνας. Τα μαθήματα γίνονταν δύο φορές της εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, στο Δημοτικό Σχολείο του Αρτεμώνα. Η μεγάλη μέρα φτάνει.

Ξημερώματα της Κυριακής, 7 Ιουνίου 1956.

Το πλοίο «ΙΟΝΙΟΝ» των αδελφών Τυπάλδου φθάνει στις Καμάρες της Σίφνου. Η επιβίβαση της χαρούμενης συντροφιάς γίνεται με τις γνωστές λάντζες. Για τη Μήλο εκδράμουν, μεταξύ άλλων, ο παπάς Σαραντινός με την κόρη του Πολυξένη, η Μαρία Τρούλου, η Τίνα Χασούρου, η Σμαράγδα Μάρκου (μετέπειτα Λαζαρή) και άλλοι πολλοί.

Στη Μήλο θα επισκεφτούν τις Κατακόμβες, την Τρυπητή και την Πλάκα. Θα είναι για όλους μια αξέχαστη μέρα.mia ekdromi sti milo 2

Εκείνη την εποχή ευκαιρίες σαν αυτήν δεν δίνονταν συχνά. Το απόγευμα το πλοίο θα πάρει το δρόμο της επιστροφής από τη Μήλο. Η φωτογραφία που θα βγάλουν στη γέφυρα αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τη χαρούμενη διάθεση όλων. Η ξύλινη γέφυρα του «ΙΟΝΙΟΝ», ο καπετάνιος, ο ύπαρχος, οι εκδρομείς.

Σχέσεις μιας άλλης εποχής. Ανάμεσα στα πρόσωπα διακρίνουμε τον καπετάν-Κώστα Σάρδη από την Κίμωλο, τον ύπαρχο του πλοίου.

Ο Κώστας ο Σάρδης είναι ο πατέρας του καπετάν-Νίκου Σάρδη, πλοιάρχου για χρόνια του «Άγιος Γεώργιος» και του «Εξπρές Αφροδίτη». Ο καπετάν-Κώστας Σάρδης μερικά χρόνια αργότερα θα βρεθεί καπετάνιος στο πλοίο «Μεγαλόχαρη», σε δρομολόγια από τη Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο.

Μέσα από το παράθυρο της γέφυρας προβάλλει το πρόσωπο ενός αξιωματικού του πλοίου.

Πιθανόν, ο αξιωματικός αυτός να είναι ο καπετάνιος του πλοίου, ο καπετάν-Κώστας Κασβίκης, από τα Βάτικα της Λακωνίας. Ο καπετάν-Κώστας Κασβίκης θα βρεθεί στη συνέχεια καπετάνιος στο πλοίο «Μυρτιδιώτισσα» του Σπύρου του Μπιλίνη.
Ο καπετάν-Σπύρος Μπιλίνης, από τα Βάτικα της Λακωνίας, υπήρξε για χρόνια ο καπετάνιος του «Ιόνιον».

Όσο για το πλοίο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εξυπηρέτησε με συνέπεια για χρόνια τη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων στη δεκαετία του '50. Το πλοίο αυτό εκτελούσε εκείνη την εποχή ένα μακρύ δρομολόγιο που ξεκινούσε από τον Πειραιά και έφθανε μέχρι την Ίμβρο. Το «Ιόνιον» πρέπει να είναι από τα τελευταία ελληνικά πλοία που προσέγγισαν στα δρομολόγιά τους το πολύπαθο νησί της Ίμβρου.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter