Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλοίαρχος του Norman Atlantic: «Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας»

φωτιά 2Στοιχεία από την σχεδόν πεντάωρης διάρκειας κατάθεση ενώπιον των αρμόδιων Ιταλικών αρχών μεταδίδουν αυτή την ώρα Ιταλικά μ.μ.ε. σημειώνοντας τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στην πλοίαρχο του Norman Atlantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι περί πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές. Ο πλοίαρχος του μοιραίου, για έντεκα προς ώρας επιβαίνοντες, πλοίου υπεραμύνθηκε των ενεργειών του σημειώνοντας ότι « τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας». Αναφορικά με το θέμα του πότε σήμανε συναγερμός πυρκαγιάς ο Τζιακομάτσι υποστήριξε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα -όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο. Υπενθυμίζεται ότι διασωθέντες κατάγγειλαν ότι δεν άκουσαν συναγερμό αλλά κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά από τον καπνό που είδαν στις καμπίνες τους και στους άλλους χώρους του πλοίου. Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ενώ μερίδα εξ αυτών ασκούν σκληρή κριτική στα όσα έχει υποστηρίξει ο πλοίαρχος και μέλη του πληρώματος κάνοντας λόγο για αστείες δικαιολογίες
Ο δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, Αλφρέντο Ντέλι Νότσι, δήλωσε: «Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα». Στις αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν μαζί με τους έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι..
Τεχνικά κλιμάκια, εντεταλμένα από τις Ιταλικές αρχές στη συλλογή στοιχείων από το μοιραίο πλοίο αναμένεται να επιβιβαστούν αργότερα σήμερα με τον κατάπλου του ρυμουκλούμενου πλοίου καθώς νωρίτερα οι Αλβανικές αρχές έδωσαν την άδεια στο οχηματαγωγό να εγκαταλείψει τα αλβανικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί προς το ιταλικό λιμάνι. Όπως έγινε επίσημα γνωστό "μετά το αίτημα των αρχών του Μπάρι η Αλβανική δικαιοσύνη αποφάσισε να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του οχηματαγωγού προς την Ιταλία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλβανικής εισαγγελίας Αλμπί Σεράνι. Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ μέλος πληρώματος ρυμουλκού που βρίσκεται στην περιοχή, το Norman Atlantic έχει δεθεί από ιταλικό ρυμουλκό, ενώ πάνω στο πλοίο επιβιβάστηκε και εξειδικευμένο προσωπικό. Στην περιοχή βρίσκονται πέντε ρυμουλκά. Εν μέσω της σύγχυσης και διακρίβωσης, και από τις εισαγγελικές αρχές, του τι έχει συμβεί με τις λίστες, τη διαφοροποίηση στοιχείων τους και τις καταγγελίες που έγιναν από διασωθέντες ,για τον αριθμό επιβαινόντων στο πλοίο, οι έρευνες για τυχόν αγνοουμένους συνεχίζονται. Από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν δύο ελικόπτερα ενώ χθες ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κατέστησε σαφές ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter