Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ρουλέτα» με τις λίστες

7C366FDA0E6C0930D63C9C1B1936F767

Νεκροί και αγνοούμενοι αλλά με ποιες λίστες, τις αληθείς, τις ψευδείς ή τις συντετμημένες; Το ερώτημα βασανίζει τα ιταλικά και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από χθες το μεσημέρι, τα οποία έχουν βρεθεί προ του πρωτοφανούς σκηνικού σε μα δραματική εξέλιξη, όπου η ταυτοποίηση των επιβαινόντων με τους διασωθέντες αλλά και τους νεκρούς να αποτελεί διελκυστίνδα μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών αρχών, χωρίς να είναι σαφές ποιο είναι το αληθές στοιχείο.

Υπό άλλες συνθήκες το γεγονός θα αποτελούσε ένα ευτράπελο της συνήθους γραφειοκρατίας, αλλά στη προκειμένη περίπτωση ο ανθρώπινος πόνος και η αγωνία των συγγενών ξεπερνά τα όρια της λογικής, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα «κενό» σε σύγκριση με τα συμβαίνοντα στον αεροπορικό χώρο, όπου οι λίστες των επιβατών είναι ακριβείς και διπλά διασταυρούμενες κατά τους ελέγχους που προηγούνται πριν οι επιβάτες επιβιβαστούν επί των αεροσκαφών.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν διεξαχθεί αρκετές συζητήσεις για το θέμα του ελέγχου των επιβιβαζόμενων και αποβιβαζόμενων στα πλοία, αλλά σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που να εφαρμόζεται αποτελεσματικά, άρα και αποτρεπτικά, μιας καταστάσεως που ενεφανίσθη με το ατύχημα του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι οι ιταλικές αρχές έχουν πέσει σε αντιφάσεις όπως τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης καυτηριάζουν, κάνοντας λόγο για ένα αλαλούμ που επικρατεί όσον αφορά την ταυτοποίηση των επιβαινόντων με τους διασωθέντες του πλοίου.

Χθες η κοινή γνώμη με το «στόμα ανοιχτό» πληροφορήθηκε από τα ελληνικά μμε ότι η σορός φερόμενου νεκρού Έλληνα που επεδείχθη σε συγγενικό του πρόσωπο, δεν αναγνωρίστηκε, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα σήμερα πάλι μέσω των ιταλικών αρχών γνωστοποιήθηκε άλλο ένα όνομα Έλληνα νεκρού, που φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί σαφές με ποιο τρόπο έχει γίνει η ταυτοποίηση.

Με άλλα λόγια δηλαδή εάν έχει αναγνωριστεί από οικείους του.

Παρακάτω και στη περίπτωση που βρεθούν απανθρακωμένα πτώματα στα γκαράζ του πλοίου όπως εικάζεται μετά από μαρτυρίες διασωθέντων που ανέφεραν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι οδηγοί, το όλο θέμα θα λάβει δραματικότερες διαστάσεις καθώς πέραν των άλλων θα απαιτηθεί και η εμπλοκή της γενετικής για την ταυτοποίηση του DNA.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν τους χώρους του πλοίου εάν και εφόσον αυτό οδηγηθεί σε λιμάνι, κάτι που προς ώρας παραμένει ασαφές, παρά το γεγονός ότι το πλοίο παραμένει ακυβέρνητο επί δύο 24ωρα και παρασύρεται από τον κυματισμό και τους ανέμους προς τις αλβανικές ακτές και μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες κινδυνεύει να χτυπήσει σε βραχονησίδα που βρίσκεται στην εγγύς του θαλάσσια περιοχή.

Ιταλικές και ελληνικές αρχές έχουν εξαρχής διαφωνήσει για το ποιο λιμάνι θα φιλοξενήσει ρυμουλκούμενο το πλοίο της τραγωδίας όπου βέβαια θα επιβιβαστούν τα συνεργεία διακρίβωσης των αιτιών του ατυχήματος αλλά και της ανεύρεσης τυχών άλλων πτωμάτων στους χώρους του πλοίου.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε από την πλευρά του ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία οι λίστες των επιβατών στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών αρχών. Όπως είπε ο ίδιος, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο San Giorgio, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter