Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δύο όχι και ένα ναι από Μ. Βαρβιτσιώτη προς την ΠΝΟ

o-upourgos-nautilias-kai-aigaiou-miltiadis-barbitsiotis

Δύο όχι και ένα ναι, άκουσαν το απόγευμα της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα μέλη της ΠΝΟ ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων στους ναυτικούς της ΝΕΛ, την απόσυρση του άρθρου 25 από το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», που προβλέπει τη λειτουργία πλοίου ασφαλείας, ενώ διαφώνησαν με τη διάταξη του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποσύρει τη διάταξη για το πλοίο ασφαλείας, καθώς όπως είπε, «δεν καταλύει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα της απεργίας των ναυτικών, αλλά εξασφαλίζει ένα minimum ακτοπλοϊκής σύνδεσης για τα νησιά και ουσιαστικά διασφαλίζει τη κοινωνική τους συνοχή».

Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι το πλοίο ασφαλείας είναι ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών, που αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα, μετά από μακροχρόνιες απεργίες, στην καθημερινότητα τους, στην εμπορική δραστηριότητα και στην κάλυψη βασικών τους βιοτικών αναγκών.

«Ήμουν εγώ, που αποφάσισα την απόσυρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση σας, γιατί πιστεύω στον ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας», τόνισε ο Υπουργός απευθυνόμενος στο Προεδρείο της ΠΝΟ και προσέθεσε «σε αυτό το τραπέζι δεν υπάρχουν εκβιαζόμενοι, αλλά κυρίως δεν μπορεί να εκβιάζεται η ίδια η κοινωνία».

Συγχρόνως, επεσήμανε ότι δεν είναι αντίθετος στο δικαίωμα της απεργίας, αλλά στην κατάχρηση του, που καταστρατηγεί τα δικαιώματα της υπόλοιπης κοινωνίας.

Αναφορικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι ούτε και αυτή την διάταξη προτίθεται να αποσύρει αφενός διότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αφετέρου, διότι κατά την άποψη του, δεν αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο.

Αντίθετα, όπως ανέφερε, δημιουργούν προϋποθέσεις ευελιξίας και ανταγωνιστικότητας στους ναυτικούς και τις εταιρείες, ώστε να τονωθεί η απασχόληση στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέλαβε την πρωτοβουλία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να παρέμβει και να συνεννοηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΝΕΛ.

«Δεν ήμουν ποτέ απέναντι σας σε αυτή σας τη διεκδίκηση και το έχω αναφέρει σε όλους τους τόνους. Το τονίζω, διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους.

Παρότι θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να βγάλω από την “πρίζα” μία χρεωκοπημένη εταιρεία, που δεν είναι συνεπής στα δρομολόγια της και δέχομαι εγώ την κριτική γι αυτό από όλες τις πλευρές, δεν το έχω κάνει, για να μην υπάρξει κανένας εργαζόμενος στο δρόμο», σημείωσε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, ώστε όλες οι πληρωμές στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να γίνονται εγκαίρως.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter