Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι διεκδικούν το 40,44% της Ηellenic Seaways

Flying Cat 4 hsw

Τέσσερις είναι οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι για το 40,44% των μετοχών της Ηellenic Seaways που έχει στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αγορά, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς και ο σύμβουλός της η Lazard τηρούν σιγή ιχθύος, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Minoan Lines, η οποία ελέγχει ήδη το 48,4% της HSW, μία ακόμη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, μία βορειοευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή εταιρεία και ένα επενδυτικό fund που ήδη έχει ήδη παρουσία σε ελληνικό ακτοπλοϊκό όμιλο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι οι επενδυτές μπορούν να κάνουν πρόταση και για την αγορά των μετοχών που κατέχουν μικρομέτοχοι που εκπροσωπούνται ή συνδέονταν με μέλη της διοίκησης της Hellenic Seaways, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 50,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways. Οι διαδικασίες από εδώ και πέρα δεν υπόκεινται σε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Η Lazard αναμένει μέχρι και την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή τις πρωτότυπες επιστολές των ενδεικτικών προσφορών, όπως λέγονται, από τους συμμετέχοντες στην πρώτη φάση της διαδικασίας, καθώς προχθές Δευτέρα εστάλησαν ηλεκτρονικά.

Ωστόσο και αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερα καθώς μπορεί και σήμερα ή αύριο η Lazard να καταρτίσει τη short list με τους επενδυτές που θεωρεί ότι μπορούν να κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Μπορεί όμως αυτό να γίνει και μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

Το τίμημα

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο τίμημα που θα κατατεθεί στο πλαίσιο των δεσμευτικών προσφορών και το οποίο θα πρέπει να ικανοποιεί και γενικότερες επιδιώξεις και υπολογισμούς της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι βασικός πιστωτής των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellenic Seaways, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, ενώ συμμετέχει εμμέσως και στην Attica Group, ως μεγαλομέτοχος της MIG, μητρικής της Attica. Συνεπώς η Πειραιώς πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις της για την HSW, θα πρέπει να «βλέπει» και το τοπίο της επόμενης ημέρας στην ελληνική ακτοπλοΐα και τη θέση της κάθε εταιρείας στον κλάδο.

H Minoan Lines

Πάντως, είναι άγνωστό εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Μέχρι στιγμής μόνο ο Όμιλος Grimaldi έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της HSW, μέσω της θυγατρικής του Minoan Lines. Στην προσπάθειά του αυτή έχει διαθέσει ήδη σε μικρομετόχους της HSW πάνω από 30 εκατ. ευρώ για να αυξήσει το ποσοστό του από το 33,3% στο 48,4%.

Μιλώντας μάλιστα στο πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ν», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, τόνισε ότι εξετάζει 17 εταιρείες-στόχους στην ευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή αγορά, προκειμένου να εξαγοράσει κάποιες από αυτές, μεταξύ των οποίων και την HSW, καθώς όπως σημείωσε θα πρέπει οι εταιρείες ferries να αποκτήσουν ικανό μέγεθος που θα τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι δεν μπορεί εταιρείες που έχουν στόλο με πλοία ηλικίας 40 ετών να σταθούν στον ανταγωνισμό και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Οι επενδύσεις σε νέα πλοία είναι αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, εν όψει και μιας αύξησης του κόστους καυσίμων, τόνισε ο κ. Grimaldi. Σημειώνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της HSW ανέρχεται σε 194 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 77.615.000 μετοχές.

Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 40,44%, ομάδα μικρομετόχων που εκπροσωπείται και στη διοίκηση της HSW περίπου το 10%, ενώ Όμιλος Grimaldi μέσω των Μινωικών Γραμμών ΜΙΝΟΑ ελέγχει το 48,4% της HSW.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter