Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πέρα από τον Ατλαντικό κοιτάει η Attica Group

Blue Star1

Μετά την Γαλλία η Attica Group λειτουργός των ακτοπλοϊκών Blue Star Ferries και Super Fast ferries βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε διαδικασία επέκτασης σε νέες αγορές στη Βόρειο Αμερική ενώ η προσφορά της για την γαλλική ακτοπλοϊκή Nationale Maritime Corse Méditerranée (NMCM) εγγράφει παρακαταθήκη και για τη δυτική Μεσόγειο.

Ο διαγωνισμός για την NMCM οδεύει προς επαναπροκήρυξη καθώς εκκρεμούν θέματα ανάκτησης κρατικών επιδοτήσεων και εφόσον επαναληφθεί με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της εταιρείας η Attica Group είναι έτοιμη να την διεκδικήσει με αξιώσεις αναφέρουν κύκλοι της ελληνικής θυγατρικής της MIG.
Όμως μετά την συνεργασία με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress και την εξοικείωση με τις αγορές της βορείου Αμερικής και κατά την διαδικασία πώλησης του Ιθάκη στην κυβέρνηση του Καναδά, η Attica φέρεται να έχει στη διάθεση της επιλογές για την είσοδό της στις αγορές της βορείου Αμερικής. Μια κίνηση που μετά και την επιστροφή της στην κερδοφορία ανοίγει νέους ορίζοντες για ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της . Με τις γραμμές του Αιγαίου πρακτικά κορεσμένες και την Αδριατική να βρίσκει ελληνικούς και ιταλικούς ομίλους εναγκαλισμένους σε αδυσώπητο ανταγωνισμό η προς δυσμάς επέκταση φαντάζει αυτονόητη λύση, αναφέρουν καλά πληροφορημένες των σχεδίων του ελληνικού ομίλου πηγές.
Το εγχείρημα στην Γαλλία έδειξε την ικανότητά του να διεκδικήσει πρωταγωνιστικά νέες ρότες ενώ η επιστροφή του το 2014 στην κερδοφορία μετά από πέντε συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις απόρροια της σφοδρής κρίσης της ελληνικής αγοράς δεν διαφεύγει της προσοχής μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων. Έτσι είναι δυνατόν να αντληθεί η απαραίτητη για αυτές τις στρατηγικές κινήσεις χρηματοδότηση. Παράλληλα. όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι. η Fortress εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την επένδυσή της την οποία αντιμετωπίζει ως στρατηγική και μακροπρόθεσμη με ορίζοντα 7 έως 9 ετών. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2014 η Attica Group ολοκλήρωσε συμφωνία με τη δανείστριες τράπεζες για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού καθώς και συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Fortress Investment Group για επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ, με την έκδοση ομολογιακών δανείων από τον όμιλο Attica.
Την 1η Νοεμβρίου 2014 διεύρυνε τη συνεργασία του με την ΑΝΕΚ Α.Ε. στα πλαίσια της κοινοπραξίας «ΑΝΕΚ Α.Ε – Superfast Endeka (Hellas) INK & ΣΙΑ» για την εκτέλεση συνδυασμένων δρομολογίων από πλοία των δύο εταιριών στις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής καθώς και στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης. Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε επίσης η πώληση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου Blue Star Ithaki στην κυβέρνηση του Καναδά, έναντι συνολικού τιμήματος 31,2 εκατ. ευρώ καταβληθέντος τοις μετρητοίς. Το καθαρό κέρδος για τον όμιλο Attica ήταν 4 εκατ. ευρώ και συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα του 2014.
Τα κέρδη μετά από φόρους για το 2014 έφθασαν τα 4,27 ευρώ, έναντι ζημιών 10,13 εκατ. το έτος 2013. παράλληλα, τα ετήσια αποτελέσματα του έτους 2014 παρουσιάζουν ενοποιημένες πωλήσεις 266,66 εκατ. ευρώ (έναντι ευρώ 260,16 εκατ. το έτος 2013) και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 42,35 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 27,15 εκατ. ευρώ το έτος 2013. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε 18,37 εκατ. ευρώ (κέρδη ευρώ 2,03 εκατ. το έτος 2013).
Ο συνολικός δανεισμός στη χρήση του 2014 ανήλθε στα 282,16 εκατ. ευρώ από τα οποία 270,80 εκατ. αφορούν μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 11,36 εκατ. βραχυπρόθεσμες. Το 2013 ο συνολικός δανεισμός ανέρχονταν στα 289,94 εκατ. και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούσε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν στα τέλη του 2014 στα 339,82 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε ευρώ 1,77 ανά μετοχή της εταιρίας. Η αξία του στόλου της (ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία) αγγίζει τα 600 εκατ.
Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter