01Ο Θεόδωρος Βενιάμης γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1950.

Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), αποκτώντας εξειδίκευση στο πεδίο Οικονομία και Δίκαιο.

Tο 1977, ίδρυσε την εταιρεία Golden Union Shipping, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, και συγκεκριμένα σε πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Ο όμιλος της Golden Union διαχειρίζεται σήμερα 45 πλοία ξηρού φορτίου και έχει άλλα 2 υπό ναυπήγηση. Διατελεί, εξαρχής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών Golden Union, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Από τον Φεβρουάριο του 2009, κατέχει τη θέση του Προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ενώ, από το 1987, είναι εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ.

Ο κ. Βενιάμης είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Otesat Maritel, θυγατρικής του ΟΤΕ, Πρόεδρος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Αγγλικού Νηογνώμονα Lloyd’s Register (LR), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Νορβηγικού Νηογνώμονα Det Norske Veritas (DNV GL), Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Αμερικανικού Νηογνώμονα American Bureau of Shipping (ABS) και της Ελληνικής Επιτροπής του Ιταλικού Νηογνώμονα (RINA).