Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

420 εκατ. ευρώ επιπλέον στα δημόσια ταμεία από την ελληνική ναυτιλία!

samaras vewniamis

Τροπολογία με την οποία κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας (όπως υπεγράφη αρχικά στις 18 Ιουλίου 2013, και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014) με το οποίο προβλέπεται η οικειοθελής –οικονομική παροχή του ναυτιλιακού κόσμου «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», κατατέθηκε στην Βουλή και συγκεκριμένα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες και ενώσεις στην χώρα μας.

Το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής είχε συμφωνηθεί να ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2014-2016, δηλαδή συνολικά υπολογιζόταν στα 420 εκ. ευρώ. Με την πρόσθετη πράξη που υπεγράφη στις31 Ιουλίου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τους προέδρου της Ένωσης  Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρου Βενιάμη, συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 105 εκ. ευρώ ανά έτος για την τετραετία 2014-2017 και άρα το συνολικό καταβλητέο ποσό θα είναι το ίδιο, δηλαδή 420 εκ. ευρώ.

Για το τελευταίο έτος συμφωνήθηκε να διενεργηθεί νωρίτερα η καταβολή και έτσι η καταβολή του έτους 2017 θα υπολογιστεί στο έτος 2016. Όσον αφορά το 2014 η καταβολή της οικειοθελούς οικονομικής παροχής προς το δημόσιο θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που συνοδεύει την ρύθμιση, το Συνυποσχετικό αφορά 478 ναυτιλιακές εταιρίες που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Με την νέα τροπολογία καταργείται η ρύθμιση Στουρνάρα που ήταν αντισυνταγματική και προέβλεπε την υποχρεωτική εισφορά της ναυτιλίας.

Επισημαίνεται ότι τα 420 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον των φόρων (tonnage tax) που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

 

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απο παλαιότερη συνάντηση Σαμαρά-Βενιάμη

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter