Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαγωνισμός ΟΛΠ: Διαβεβαιώσεις για δεσμευτικές ημερομηνίες…

sep 0098

Στο... «πνεύμα των Χριστουγέννων» φαίνεται να εναποθέτουν πλέον οι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ την υλοποίηση της β' φάσης, καθώς μόλις χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την τρίτη κατά σειρά, εντός του τρέχοντος μήνα, μετάθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας που προσδιορίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες επίσης στο πλαίσιο συνάντησης της διοίκησης του ΝΕΕ με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα ο τελευταίος με αφορμή ,τη συζήτηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΛΠ στην επικαιρότητα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του Ναυτικού Επιμελητηρίου για τις μέχρι τώρα ενέργειες του υπουργείου, σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Δεν παρέλειψε δε, να διευκρινίσει πως οι προθεσμίες που έχουν τεθεί, είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, την πολιτική της οποίας υλοποιεί το υπουργείο.

Το "thesenation" χθες στην εφ όλης της ύλης συνέντευξης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα έθεσε το ακόλουθο ερώτημα αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της δεύτερης φάσης και παραθέτει τμήμα της επίσημης απομαγνητοφώνησης.

Ερώτημα "theseanation" : «Ξανά έρχομαι στα λιμάνια και στην περίπτωση του ΟΛΠ. Μέσα στο μήνα είχαμε τρεις ημερομηνίες μέχρι τώρα και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο τζόκερ για να χρησιμοποιήσω και το επίκαιρο. Είχαμε στις 9 την πρώτη αναγγελία, στις 15 τη δεύτερη και σήμερα μαθαίνω ότι πάει στις 21. Τι μας λέει ότι αυτό δεν θα πάει το Γενάρη, το Φλεβάρη ή τον Μάρτη στη θέση του ΟΛΘ μέχρι να τελεσιδικήσει και το θέμα του μεγάλου ταμείου; Αυτή είναι η μια μου ερώτηση.

Η δεύτερή ερώτηση είναι ότι είπατε, περιγράψατε λίγο χαοτική την κατάσταση στο τι είναι και τι δεν είναι το λιμάνι.
Δρόμοι, κτίρια, σχολεία είπατε κλπ. Και το ερώτημά μου βέβαια είναι αν η σύμβαση παραχώρησης τα περιέγραφε αυτά ή μια εισηγμένη η οποία έχει μια διαδρομή δεν ξέρει τελικά τι περιουσία έχει, αυτό».

Στ. Πιτσιόρλας:

«Να αρχίσω από το πρώτο. Προφανώς δικαιούστε να διατηρήσετε την επιφύλαξή σας. Εγώ σας λέω ότι 21 θα έχουμε προσφορές. Ήταν λογικό να έχουμε καθυστερήσεις, μας ζητήθηκε το καλοκαίρι να πούμε μια ημερομηνία και είπαμε 9.
Εμείς ως διοίκηση την Παρασκευή ολοκληρώνουμε την ανάρτηση όλων των κειμένων και από εκεί και πέρα είναι λογικό το χρονικό αυτό διάστημα που πρέπει να δοθεί στους επενδυτές για την υποβολή των προσφορών.

Αυτά είναι στη διάθεση των επενδυτών με βάση τα οποία θα κάνουν την προσφορά τους. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και το διάστημα που τους αφήνουμε είναι μικρό για να κάνουν την προσφορά από την Παρασκευή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Όμως ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι συνεχώς πάμε σε αναβολές επιμείναμε να βάλουμε ως τελικό όριο το 21 για να γίνουν οι προσφορές. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή.

Όντως επιμένω ότι υπήρχε μια κατάσταση χαοτική. Αυτό δείχνει τον τρόπο που λειτουργεί, το ελληνικό δημόσιο. Επειδή ήταν το δημόσιο μέσα στον ΟΛΠ είχε ένα χαρακτήρα λίγο χαλαρό. Η τεράστια δουλειά που έγινε για τη σύμβαση παραχώρησης και από το Υπουργείο και από εμάς ως τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου ήταν να καταφέρουμε να διαχωρίσουμε αρμοδιότητες. Διότι είχαμε μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, δηλαδή λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, και ταυτόχρονα αυτή η εταιρία ασκούσε δημόσιες εξουσίες στον ΟΛΠ.

Αυτά τα πράγματα έπρεπε να διαχωριστούν και διαχωρίστηκαν. Και για αυτό και θα υπάρξει νομοθέτημα καινούργιο από τον Υπουργό για τη δημιουργία λιμενικών αρχών που θα ασκούν τις δημόσιες εξουσίες.
Άρα λοιπόν η παραχώρηση που γίνεται από το ελληνικό δημόσιο προς τον ΟΛΠ, προς την ανώνυμη εταιρία για 40 χρόνια αφορά πια μια καθαρή έκταση και πολύ σαφείς αρμοδιότητες. Παραχωρεί μια έκταση για τη εμπορική διαχείρισή της.

Καμία απολύτως δημόσια εξουσία η οποία θα μεταφερθεί στη λιμενική αρχή».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter