Πεμ04252019

Last updateΠεμ, 25 Απρ 2019 3pm

Εποικοδομητική συνάντηση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδη, με Πρέσβειρα Κίνας στην Ελλάδα, κα Zhang Qiyue

0ΚίναΠρεσβηςΕΒΕΠ

Η ραγδαία ανάπτυξη και η διεθνής αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, τα μελλοντικά σχέδια επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ,

το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πόλη, τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας –Κίνας, η είσοδος του ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού στην κινεζική αγορά, η συνεργασία της COSCO με τις πειραικές επιχειρήσεις, η αξιοποίηση της τοπικής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας, η αναζωογόνηση της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και η παρουσίαση του ναυτιλιακού Cluster "Maritime Hellas" αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της νέας Πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα, κας Zhang Qiyue, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Η Πρέσβειρα περιέγραψε το έργο στο Λιμάνι του Πειραιά, ως την «κεφαλή του δράκου» και κορωνίδα της σινοελληνικής συνεργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως: «...στις νέες αυτές συνθήκες ο Ο.Λ.Π. θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, επιδιώκοντας την καινοτομία, το άνοιγμα σε νέους ορίζοντες, καλύτερες επιδόσεις, την προαγωγή της σινοελληνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος και την ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων στη νέα εποχή...».
Την πολύτιμη συμβολή της Πρέσβειρας στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών συνεργασιών, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας: «...Ο τομέας ναυτιλίας είναι ένας από τους πιο ακμαίους τομείς της ελληνικής οικονομίας και οι παραγγελίες πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε κινεζικά ναυπηγεία ενδυναμώνουν τη διμερή μας σχέση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Β.Ε.Π. μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν προιόντα και υπηρεσίες υποστήριξης στην παγκόσμια ναυτιλία είναι απόλυτα οργανωμένες, ώστε να ακολουθήσουν τη ραγδαία εξέλιξη καθώς και κατάλληλα πιστοποιημένες να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του μεγάλου λιμανιού. Οι λιμενικές εργασίες και ναυτιλιακές δραστηριότητες πρέπει να συνδεθούν με την ανάπτυξη της πόλης και να αξιοποιηθούν περισσότερο οι δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι πειραϊκές επιχειρήσεις. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο καλοί φίλοι και εταίροι. Σήμερα, οι σινοελληνικές σχέσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες, ενώ οι προοπτικές της συνεργασίας στις θαλάσσιες μεταφορές διευρύνονται συνεχώς. Ζητούμενο για το Επιμελητήριο μας είναι να διοχετεύσουμε τον πλούτο του μεγάλου λιμανιού στην πειραϊκή επιχειρηματικότητα και στην τοπική κοινωνία...».
Όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο παραμένει σταθερά ελλειμματικό, εις βάρος της Ελλάδας. Το 2017 καταγράφηκε εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 2.71 δις ευρώ ( έναντι 2.55 δις ευρώ το 2016), με όγκο εμπορίου 3.1 δις ευρώ (έναντι 3.2 δις ευρώ). Ο μετριασμός του ελλείμματος, όπως σημειώθηκε, αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, η οποία αναζητεί τρόπους, αφενός για την άρση των εμποδίων, που δυσχεραίνουν τις ελληνικές εξαγωγές -σε τομείς, όπως τα νωπά προϊόντα και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός- και αφετέρου για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter