Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τσίπρας για ΟΛΠ: Αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων

tsipras upografi olp coscoKίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco για τον ΟΛΠ o Πρωθυπουρός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας παράληλλα πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας πως η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Τέλος ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

- 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.

- 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

- 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

- 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

Μετά τα πέρας της εκδήλωσης τόσο ο Πρόεδρος της ΔΝΕ, Ι. Χατζηαντωνίου όσο και επώνυμα στελέχη των παραγωγικών τάξεων που παρέστησαν στην εν λόγω εκδήλωση, εξέφρασαν την ικανοποίησης τους τόσο για την εξέλιξη όσο για το γεγονός ότι διαφαίνεται ένας ευρύτατος ορίζοντας στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Κίνας τόσο στο εισαγωγικό όσο και στο εξαγωγικό εμπόριο.

Σε δήλωση του ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος τόνισε ότι η εν λόγω εξέλιξη ενδυναμώνει και τις ναυτιλιακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος - Κίνας τη σημασία των οποίων υπενθύμισε.

Xu Lirong: Ας αφήσουμε την «Αργώ» να ανοίξει τα πανιά της

Με τη βεβαιότητα ότι η Πειραιάς θα αναπτυχθεί και θα εκσυγχρονιστεί ώστε να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα λιμάνια σε παγκόσμια κλίμακα, ολοκλήρωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ypografi cosco olp 1Cosco, Xu Lirong την ομιλία του προσομοιάζοντας το λιμάνι με την «Αργώ» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα στελέχη της China Cosco αλλά και του ΟΛΠ θα πετύχουν αυτή την ανάπτυξη.

Τώρα στο βήμα είναι ο Πρέσβης της Κίνας Τζόου Σιαολί, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρεται στη σημασία της όλης εξέλιξης αλλά και στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Μεγάλη η δυναμική του Πειραιά λέει η Cosco

Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή εκδήλωση που επακολουθεί της υπογραφείσας συμφωνίας, η οποία έγινε νωρίτερα στο Μάξιμου σήμερα.

Στο βήμα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Cosco και αναφέρεται δυναμικότητα του Πειραιά στη και στο ρόλο τον οποίο πρόκειται να διαδραματίσει στα παγκόσμια λιμενικά δρώμενα.

Σημειώνεται ότι  από την εκδήλωση απουσιάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θ. Δρίτσας ο οποίος είχε δηλώσει εξαρχής την αντίθεση του στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια κατά διάρκεια της πορείας των λιμενεργατών στο κέντρο της Αθήνας.

 

Π. Λαφαζάνης: «Μέγα σκάνδαλο» η υπογραφή του Αλ. Τσίπρα στη συμφωνία

«Μαύρη Παρασκευή και αποφράδα μέρα η σημερινή για την Ελλάδα, με την άθλια κυβέρνηση ενός παραδομένου πρωθυπουργού να εκχωρεί το πανάρχαιο στρατηγικό λιμάνι της χώρας σε ξένα αδηφάγα συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «μέγα σκάνδαλό» την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα «στην εκχώρηση σε ξένα συμφέροντα του λιμανιού του Πειραιά», σημειώνοντας πως «αποτελεί τραγωδία για την Ελλάδα, ότι έχει ένα πρωθυπουργό ο οποίος, ξοφλώντας γραμμάτια, ξεπουλά με προκατασκευασμένες διαδικασίες και φωτογραφικές συμφωνίες παρασκηνίου, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το λιμάνι του Πειραιά, και μάλιστα έναντι πινακίου φακής.

«Είναι βέβαιο ότι αν ολοκληρωθεί η χαριστική μεταβίβασης του λιμανιού του Πειραιά, θα έρθει γρήγορα η ώρα που αρκετοί θα καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter