Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Δευτέρα «κρίνει» τα λιμενικά δρώμενα

olp 985a

Στο Μαξίμου, τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι στραμμένο το βλέμμα διεθνών επενδυτικών οίκων και γενικά επενδυτών που αναμένουν το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της προσδιορισμένης για την 21η τρέχοντος διεξαγωγής της β' φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η σημασία της 21ης Δεκεμβρίου καθίσταται ιδιάζουσα καθώς πλανάται το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του διαγωνισμού, κάτι το οποίο φαίνεται ότι τουλάχιστον η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ απεύχεται.

Οι φόβοι που έχουν καταγραφεί, αφορούν στο μήνυμα που έχουν εκπέμψει ήδη οι αλλεπάλληλες μεταθέσεις των ημερομηνιών, αλλά και το γεγονός ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού της 21ης γίνεται με φόντο την εξαγγελία κινητοποιήσεων των μηχανοδηγών έλξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την 18η τρέχοντος μέχρι και την 23η με προοπτική κλιμάκωσης μέσα στον Ιανουάριο.

Η κινητοποίηση ως γνωστόν έχει κριθεί από κύκλους της αγοράς, ότι μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει τη χαριστική βολή στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα, κόμβο, των διεθνών εμπορευματικών ροών, εκμεταλλευόμενη το γεγονός της σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ της Cosco και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για διαμετακόμιση μέσω της PCS S.A. (λιμάνι Πειραιά), και εν συνεχεία εμπορευματικών συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα κέντρα διασποράς – διανομής σε ανατολική αλλά και κεντρική Ευρώπη.

Να υπενθυμίσουμε ότι εξαιτίας του ιδιότυπου αποκλεισμού από οικονομικούς και άλλους μετανάστες της Ειδομένης ζημίωσε την Ελλάδα και τις γενικότερες προσπάθειες να καταστεί η χώρα κόμβος και μέσω του λιμένα Πειραιά, καθώς οι εταιρείες επέλεξαν ως εναλλακτική διαδρομή την περίοδο του αποκλεισμού το λιμάνι του Κόπερ στην Αδριατική.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν με επίκεντρο τις νομοτελειακές εξελίξεις της 21ης διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων αλλά και στοιχείων που αφορούν τα τελικά κείμενα της Σύμβασης παραχώρησης δημιουργούν ένα νομικό, πολιτικό, έως και παραπολιτικό υπόβαθρο σε μια χρονική συγκυρία η οποία είναι εξαιρετικά λεπτή, κατά την οποία οι συνδικαλιστικοί παράγοντες που εκφράζουν τους λιμενεργάτες επιχειρούν με κάθε τρόπο να αναστρέψουν την πορεία του διαγωνισμού και να επιτύχουν την ακύρωση του καθώς μόλις πρόσφατα και επισήμως είχαν δηλώσει ότι ο διαγωνισμός έχει καταστεί πολιτικά και νομικά νεκρός.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, ότι σημεία που προβλέπονται στην Σύμβαση Παραχώρησης είχαν αποτελέσει την αιτία νομικής διελκυστίνδας επ' αρκετό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να κληθεί κοινοτικά όργανα η Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις κάτι που ως φαίνεται γνωρίζουν άριστα το ΥΝΑ και τα συναρμόδια κυβερνητικά όργανα. Από τα οποία, αναμένεται και η απάντηση. Καθώς το εν λόγω θέμα αφορά πλέον την Πολιτεία και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος από τις μέχρι σήμερα γνωστές εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, στη διαδικασία της Δευτέρας αναμένεται να εμφανιστούν δύο ισχυροί διεκδικητές, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν την έκβαση του διαγωνισμού,.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter