Τετ05222019

Last updateΤρι, 21 Μαϊ 2019 7pm

Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών UPD

0λαθρο

Ολοκληρώθηκε η συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πάτρα, για την απομάκρυνση των μεταναστών που διέμεναν στους άτυπους καταυλισμούς που είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης.
Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί, μετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εισήλθαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.
Χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή αντίδραση και με συντονισμένο τρόπο οι 600 περίπου μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους.
Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί εδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα και Δήμητρα Καπελιαρή
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και ανέφερε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους.
«Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Η κ. Τσιριγώτη τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.
Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι όλα εξελίχθησαν με απόλυτη ομαλότητα τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα».
«Η Κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε ο κ. Φιλιππάκος.
Επισήμανε, τέλος, ότι «πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Πάτρα: Επιχείρηση «αποφόρτισης» του λιμένα από μετανάστες

Επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη για την «αποφόρτιση» της ζώνης πέριξ του λιμένα από το πρωί. Μετά την πρόσφατη «απόπειρα» μεγάλου αριθμού μεταναστών να εισέλθουν στην ζώνη ISPS του λιμανιού η επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών από τις «πραγκουπόλεις» γύρω από το λιμάνι σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στηθεί κρίθηκε αναγκαία.
Ωστόσο σύμφωνα με τοπικούς φορείς οι προσπάθειες που έχουν γίνει και στο παρελθόν δεν απέδωσαν είτε γιατί εξακολουθεί να συρρέουν από την χώρα μετανάστες που «ελπίζουν» να περάσουν στην Ιταλία με πλοία είτε γιατί οι δομές φιλοξενίας δεν μπορούν να κρατήσουν τον όγκο των μεταναστών. Πάτρα και Ηγουμενίτσα συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα κυρίως στις περιξ των λιμένων ζώνες καθώς μετανάστες επιχειρούν να επιβιβαστούν με κάθε τρόπο σε νταλίκες που έχουν αρχικό προορισμό την Ιταλία. Να σημειωθεί ότι φορείς των διεθνών οδικών μεταφορών έχουν κατ επανάληψη διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στα λιμάνια της Δ. Ελλάδας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter