Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανασυντάχτηκε η κρουαζιέρα

krouaziera ellada 09

Ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανασύνταξη του τομέα της κρουαζιέρας λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου η υπουργός Τουρισμού Ό. Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, καταγράφουν αυτή την ώρα τις αδυναμίες του συστήματος όπως το έχουν βιώσει υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια αλλά και διοικήσεις λιμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει το θέμα του προγραμματισμού των κατάπλων και απόπλων στα λιμάνια, είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες κρουαζιέρας καθώς είναι γνωστό ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο προγραμματισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων προτάσσεται για λόγους που είναι προφανείς.

Από την άλλη πλευρά διεφάνη ότι θα πρέπει να εμπλακούν ενεργότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τις τελωνειακές διαδικασίες, αλλά κι της ελληνικής αστυνομίας, δηλαδή των αρχών ασφαλείς προκειμένου να είναι ευχερέστερες και προπαντός σύντομες, οι διαδικασίες που απαιτούνται σε περιπτώσεις που στα πλοία επιβαίνουν πολίτες τρίτων χωρών εκτός ΕΕ όπου απαιτούνται έλεγχοι διαβατηρίων και συναφών εγγράφων.

Το συγκεκριμένο θέμα που ακουμπάει στη περίφημη ιστορία της γραφειοκρατίας καταδείχτηκε ότι λειτουργεί ανασχετικά και με δεδομένο ότι τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια έχουν τακτικές αφιξοναχωρησεις και σε λιμάνια μη κοινοτικών χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κτλ.

Όσον αφορά τις υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων καταδείχτηκε ότι δεν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός ενώ καταγράφηκαν επιμέρους προβλήματα σε λιμάνια που τώρα προσπαθούν να αναδείξουν τις δυνατότητες τους στην κρουαζιέρα, όπως το λιμάνι του Κατάκολου όπου οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις του λιμανιού απαιτούν σημαντικές παρεμβάσεις τουλάχιστον από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων.

Τέλος μεγάλο θέμα αποτελεί και αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων του τομέα και του κόστους που συνεπάγεται αυτή τη διαχείριση, κάτι το οποίο δηλαδή απασχολεί και τους λοιπούς τομείς της ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter