Κυρ06162019

Last updateΚυρ, 16 Ιουν 2019 9am

Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Στα ενεργειακά η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει

5f3b6e6d487f45c49da8f0f883a5a885

Συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα διπλωματίας είχε στην Αθήνα, η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας. Η κ. Robin Dunnigan βρέθηκε στη χώρα μας μετά την επίσκεψη που είχε προ ημερών στο Μπακού στην τρίτη διυπουργική συνάντηση του συμβουλευτικού συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο του φυσικού αερίου ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Κύπρο για να συμμετάσχει σε άλλη διυπουργική συνάντηση πάντα με την ίδια ενεργειακή ατζέντα. Στη χώρα μας η Αμερικανίδα διπλωμάτης είχε μια σειρά από ενδιαφέρουσες επαφές καθώς συναντήθηκε με τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη, με εκπροσώπους του υπουργείου εξωτερικών αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού. Εκτός από τα διμερή θέματα που άπτονται των ενεργειακών, η κ. Dunnigan είχε την ευκαιρία να υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στο ρόλο της Ελλάδας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής.

Η επίσκεψη που είναι η πρώτη επίσημη στελέχους του State Department μετά την αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού στις συναντήσεις που έγιναν τόσο στο Μπακού όσο και στην Αθήνα, η διπλωμάτης καριέρας, επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της ενεργειακής προμήθειας. Μάλιστα η κ. Dunnigan έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του νοτίου Διαδρόμου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα η ίδια επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική διπλωματία στα έργα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος που εντάσσονται στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, όπως ο αγωγός TAP, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αλλά και έργα ιδιωτικού ενδιαφέροντος όπως ο πλωτός τερματικός σταθμός αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές αλλά και οι δηλώσεις της κ. Dunnigan τόσο στην Αθήνα όσο και στο Μπακού, έρχονται να δώσουν ένα σαφές στίγμα για την σταθερή προσήλωση της νέας αμερικανικής διοίκησης στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Ευρασίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο Μπακού το στέλεχος του State Department μετέφερε δήλωση επαναβεβαίωσης της υποστήριξης προς το Νότιο Διάδρομο από τη νέα ηγεσία του State Department. Συγκεκριμένα η κ. Dunnigan μετέφερε δήλωση – μήνυμα του νέου Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Rex Tillerson, στο οποίο ο νέος ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμιζε ότι ο Νότιος Διάδρομος του Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας και την ενεργειακή ασφάλεια.

Σε σχέση με τις πληροφορίες που θέλουν τη ρωσική Gazprom να έχει προτείνει τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, η Αμερικανίδα διπλωμάτης τόνισε δεν αλλάζει η πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι εφόσον γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι νόμοι της ΕΕ και η ρωσική εταιρεία δεχθεί να λειτουργήσει κάτω από το δεσμευτικό νομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η έμφαση πρέπει να δίνεται γύρω από έργα όπως ο νότιος διάδρομος που ενισχύουν τη "ρευστότητα”, τη διαφοροποίηση και τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές. Μάλιστα η αμερικανίδα διπλωμάτης τόνισε ότι η αμερικανική θέση είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός παίκτης της ενεργειακής αγοράς και εταίρος της Ευρώπης, ωστόσο το βασικό ερώτημα αφορά στο εάν θα επιτραπεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά με πραγματικό ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η κ. Dunnigan εκτός από τις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, όπως ο επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αναπτύσσει μέσω της εταιρείας του Gastrade τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος όπως είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στον τομέα της ενέργειας έχουν υπάρξει σημαντικές επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών, όπως συνέβη με την περίπτωση της Third Point η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Energean, που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ισραήλ, Αίγυπτος, Μαυροβούνιο).

 

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter