Παρ10192018

Last updateΠαρ, 19 Οκτ 2018 11pm

SeaNation790X90

Τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

0123

Με την υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές εταιρείες ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση για την προώθηση του τριετούς Action Plan Ελλάδας - Κίνας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), Ning Jizhe.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας των δύο πλευρών για επενδύσεις στους στρατηγικούς τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Συγκεκριμενοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό έργα κοινού ενδιαφέροντος και προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας στο Πεκίνο, όπου και θα ολοκληρωθεί το πλάνο των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν.
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της NDRC είχε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
«Η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας συναντά τη στρατηγική One Belt One Road της Κίνας, που αφορά στην επαφή της Κίνας με όλη την Ευρώπη. Ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο λόγω γεωγραφικής θέσης. Μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα με κανόνες και τρόπους που θα είναι αποδεκτοί κι από τις δύο πλευρές. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα τα έχουμε με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Οι συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές εταιρείες που υπεγράφησαν είναι:
1. Συμφωνία Ανάπτυξης μεταξύ της SHENHUA GROUP CORPORATION LIMITED και του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
2. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της SHENHUA, της ΔΕΗ και του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
3. Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της CHINA DEVELOPMENT BANK και του ΑΔΜΗΕ
4. Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της CHINA DEVELOPMENT BANK, του ΟΜΙΛΟΥ ΜYΤΙΛHΝΑΙΟΣ και της China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering and Construction Co., Ltd (NFC)
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας πραγματοποιείται σήμερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στο περιθώριο της δεύτερη συνάντηση συνεργασίας για την προώθηση του τριετούς Πλαισίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας 2017 - 2019 που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσιόρλας, "πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση της ομάδας εργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα για την προώθηση του τριετούς Action Plan που υπογράψαμε τον Μάιο στο Πεκίνο. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως μεταφορές, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες και η προσπάθεια που γίνεται είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα έργα και να υπογραφούν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων συμφωνίες για την προώθηση επενδύσεων".
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας "σήμερα θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών" ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "μπαίνουμε πλέον σε ένα δρόμο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος που περιλαμβάνει σημαντικού μεγέθους επενδύσεις".
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ομάδας εργασίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και από κινεζικής ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), κ. Jizhe Ning
Σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017 - 2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας One Belt and One Road με την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας. Ελλάδα και Κίνα συμφώνησαν σε βασικούς τομείς, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση και θα προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο χωρών
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter