Δευ11192018

Last updateΚυρ, 18 Νοε 2018 10am

SeaNation790X90

Τσίπρας προς ξένα ΜΜΕ: «Προτεραιότητα οι επενδύσεις»

tsipras tramp 12

Η συνέχιση των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και η ανάσχεση του φαινομένου brain drain, είναι μερικές από τις προτεραιότητες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έτσι όπως τις έθεσε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με στελέχη ορισμένων εκ των σημαντικότερων ΜΜΕ των ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώσε μιλώντας προς τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ (FT, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, Washington Post, WSJ, κ.ά.) την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Σε μία συζήτηση με ευρεία θεματολογία, πέραν της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε ότι επιβλέπει προσωπικά την task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «γόνιμη συνάντηση» με την κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας, κατά τις ίδιες πηγές, ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως πρόσθεσε, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων ήταν αυτές που έφεραν τις καθυστερήσεις, η οποίες σε αυτήν τη φάση μπορούν να αποφευχθούν, καθώς είναι προς όφελος όλων η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και η χώρα να κλείσει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων και της ύφεσης.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναλύοντας τη στρατηγική για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας τη στενή συνεργασία, ειδικά με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μίλησε για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάσχεση του brain drain, καθώς και συνολικά την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, σημειώνοντας ότι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων στην απάντησή του- στην αύξηση του προϋπολογισμού για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, στη δημιουργία των ταμείων για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο των νεοφυών, καινοτόμων, start ups επιχειρήσεων, που προσπαθούμε κάθε μέρα να πολλαπλασιάσουμε, καθώς είναι κλάδος οικονομίας με τεράστια προστιθέμενη αξία.

Συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ -παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ- οι οποίοι, όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon AssetManagement, με αξία χαρτοφυλακίου ανώ των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ. και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης στον τομέα των επενδύσεων από τις ΗΠΑ, ειδικά από δω και πέρα, αφού ακούστηκε και από τα πλέον αρμόδια χείλη μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter