Σαβ08242019

Last updateΣαβ, 24 Αυγ 2019 11am

Επίσκεψη Μέρκελ και 5ετές ομόλογο στο επίκεντρο γερμανικών ΜΜΕ

merkel-64

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά και ο απόηχος της έκδοσης του ελληνικού πενταετούς ομολόγου κυριαρχούν και την Παρασκευή στα γερμανικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Τα σχόλια ποικίλουν, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις χρηματαγορές στέφθηκε από επιτυχία, καθώς και ότι η κ. Μέρκελ φτάνει στην Αθήνα για να προσφέρει τη στήριξή της στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα και πάλι αξιόχρεη» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι η Αθήνα προχωρά στον δρόμο προς την ανεξαρτησία από τους πιστωτές της και τονίζει το γεγονός ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα μεταφέρει τις δηλώσεις ικανοποίησης του επιτρόπου για τα Δημοσιονομικά Σίιμ Κάλας και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υπογραμμίζει και τις παραινέσεις τους για συνέχιση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην Αθήνα εν όψει της άφιξης της καγκελαρίου, αλλά και στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την Πέμπτη, στο κέντρο της Αθήνας.

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ αυτή τη φορά, από την πλευρά της Ελλάδας, δεν θεωρείται ότι πηγαίνει στην Αθήνα ως ελεγκτής, αλλά ως μάρτυρας της επιτυχούς ανάκαμψης. Η εφημερίδα παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους αυτό πράγματι ισχύει:

1. «Η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές». Η επιστροφή, έστω και με το συμβολικό μικρό δάνειο των τριών δισεκατομμυρίων, ερμηνεύεται από την κυβέρνηση Σαμαρά ως απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς του κινδύνου πτώχευσης και του παρία των αγορών, τονίζεται.

2.«Καλά μηνύματα από τις τράπεζες».

3. «Το στίγμα των εκπροσώπων των Βρυξελλών απομακρύνεται». Μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου και την καταβολή της δανειακής δόσης που θα γίνει σύντομα θα μειωθεί η επιρροή της τρόικας, εξηγεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: "Πολλοί Έλληνες θεωρούσαν τις απαιτήσεις της τρόικας ως ξένη κυριαρχία. Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποτινάξει αυτό το στίγμα και να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα ως δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα".

4. «Στην Ελλάδα υπάρχει και πάλι οικοδομική δραστηριότητα». Τα δημόσια έργα τρέχουν ξανά, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι οι αυτοκινητόδρομοι στην βόρεια Ελλάδα κατασκευάζονται με κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

5. «Ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν και πάλι σημάδια ανάκαμψης και αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του Τουρισμού, στην αύξηση του αριθμού κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων και στα έσοδα του ΟΤΕ.

6. «Καλές προβλέψεις για την οικονομία». Το ΔΝΤ έχει προβλέψει για το 2015 ανάπτυξη 2,9%, επισημαίνεται.

Στον επίλογο του άρθρου η εφημερίδα τονίζει ότι η αλλαγή της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να μην αναλάβουν (την εξουσία) οι λαϊκιστές.

«Η οικονομία ζητάει τα πρώτα σημεία ανάπτυξης να στηριχθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ μακριά από το επίπεδο που θα χρειαζόταν για βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει το δημοσίευμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter