Κυρ11182018

Last updateΣαβ, 17 Νοε 2018 12pm

SeaNation790X90

“Science on Board” από την BLUE STAR FERRIES και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

0Αττικα

Η BLUE STAR FERRIES και ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα μοναδικό ταξίδι στη γνώση. Νωρίτερα σήμερα επί του πλοίου της BLUE STAR FERRIES όπου εξελίχθηκαν οι από κοινού δράσεις παρουσιάστηκαν στοιχεία του προγράμματος «SIENCE ON BOARD». Στόχος της δράσης που τιτλοφορείται «SIENCE ON BOARD» είναι η επικοινωνία των εξελίξεων της επιστήμης και η διάχυση της γνώσης, μέσω ειδικά σχεδιασμένων διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων των νησιών του Αιγαίου. ¨όπως αναφέρθηκε εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά σχεδιασμένες από το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 δίνοντας σε περίπου 600 μαθητές τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τις θετικές επιστήμες on board.
Με βιωματική προσέγγιση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη χημεία, τη βιολογία, την πληροφορική με σκοπό να αντιληφθούν τη σημασία των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της παρατήρησης, του πειράματος και την αξία της ερευνητικής διαδικασίας για την κοινωνία. Και όλα αυτά μέσα σε πλοίο της BLUE STAR FERRIES.
Εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μοναδικό περιβάλλον του πλοίου και να γνωρίσουν την αξία της ελληνικής ναυτιλίας.
Κλείνοντας, το σύντομο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του Attica Group κ. Σ. Πασχάλης σημείωσε: «Ο Όμιλός μας δραστηριοποιείται στο Αιγαίο εξυπηρετώντας τα νησιά χειμώνα-καλοκαίρι, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες με σύγχρονα πλοία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών τους. Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η ανάπτυξη του Ομίλου μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή των νησιών μας, η δραστηριότητα της Attica Group δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από δράσεις που δεν αποσκοπούν στην δημιουργία επιβατικής κίνησης, αλλά στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας και στην αποκέντρωση του πολιτισμού και της γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήσαμε στο νησί της Ρόδου την δράση Science On Board, όπου σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, προσφέραμε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ρόδου να βιώσουν μία πολύ πρωτότυπη και ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία, που τους έδωσε τα ερεθίσματα εκείνα ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες τους και να διευρύνουν του ορίζοντές τους..»
O Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και Πρόεδρος του ΔΣ , Δρ Γεώργιος Νούνεσης ανέφερε: «..Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ δημιουργεί δυναμικές συμμαχίες και στο χώρο της Εκπαίδευσης και της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Ο στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αγάπη για τις θετικές επιστήμες. Το επιστημονικό μας προσωπικό σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη μακρά εμπειρία και την ουσιαστική κατανόηση των μηχανισμών πίσω από κάθε πείραμα που παρουσιάζεται. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές να αναπτύξουν δημιουργική, κριτική σκέψη. Η άμεση επαφή με το πείραμα και την έρευνα βοηθά ακριβώς την κατεύθυνση αυτή. Η συνεργασία με την BLUE STAR FERRIES μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε κοντά και στους μαθητές των νησιών που δύσκολα έχουν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές μας δράσεις...”Να σημειωθεί ότι ο κ . Νούνεσης εστίασε και στο θέμα της καινοτομίας αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης κριτικής σκέψης στους μαθητές μέσα από τις διαδραστικές δραστηριότητες. Τις εμπειρίες τους από την πρώτη δράση στη Ρόδο και τις αντιδράσεις των μαθητών, των δασκάλων αλλά και των γονέων που συνόδευσαν τα παιδιά μετέφεραν οι κ.κΛευτέρης Κουκιανάκης και Σοφία Καλοκαιρινού.
H BLUE STAR FERRIES είναι μέλος της Attica Group, η οποία δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των εταιριών SUPERFAST FERRIES (SFF), BLUE STAR FERRIES (BSF), HELLENIC SEAWAYS (HSW) και AFRICA MOROCCO LINKS (AML) με συνολικά 30 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 59 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχάλης επί σειρά ετών ο όμιλος Attica στηρίζει την ανάπτυξη των νέων και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην συνεισφορά του προς τη μαθητική και φοιτητική κοινότητα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι την τριετία 2015-2017 υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις και στα πλοία της 2.222 μαθητές & φοιτητές και υποστήριξε την εκπαίδευση 242 σπουδαστών των σχολών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για το ίδιο χρονικό διάστημα η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου μέσω κοινωνικών δράσεων, δωρεών, χορηγιών και εκπτωτικών εισιτηρίων ξεπέρασε τα €4,8 εκατομμύρια https://bit.ly/2EQpIB6
Η δράση Science on Board ακολουθεί τη δράση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Αμοργού σε πολιτιστικά κέντρα της πρωτεύουσας, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Attica Group «με προορισμό εσάς» και επιβεβαιώνει τη συστηματική δράση και επένδυση του Ομίλου στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας.
Τέλος το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» είναι το μεγαλύτερο δημόσιο, διεπιστημονικό Ερευνητικό Ίδρυμα της Χώρας. Ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» συμμετέχει και οργανώνει μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης σε συνεργασία με Τμήματα Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παρέχει την υποδομή και την επιστημονική καθοδήγηση για την ολοκλήρωση μιας πληθώρας διδακτορικών διατριβών στις Φυσικές Επιστήμες, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του επιστημονικού τοπίου της χώρας. Το κέντρο σχεδιάζει και υλοποιεί επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε νέους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η συνεργασία με την BLUE STAR FERRIES αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» για εξωστρέφεια και επικοινωνία της επιστήμης σε συμπολίτες μας που, είτε για γεωγραφικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους, δεν έχουν ίση πρόσβαση στη γνώση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter