Σαβ08172019

Last updateΣαβ, 17 Αυγ 2019 7pm

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Στη Βουλή οι διαδηλωτές

apergia-0563

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατευθύνεται στη Βουλή. Η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε. Παράλληλα, πορεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, (Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία) ενώ κλειστός είναι και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την όποια πιθανή μικρή ανάκαμψη ακολουθήσει στη συνέχεια, αφού όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε σωρεία αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, θα πατήσουν πάνω στη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας. Μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι: Λαϊκή ενότητα, συμμαχία, αγώνας, ισχυρό το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού».

Στη γενική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) κι έτσι ματαιώνονται τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Κλειστά, λόγω συμμετοχής στην απεργία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, θα παραμείνουν τα φαρμακεία στο λεκανοπέδιο. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Το νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν, επίσης, δικαστικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, οι οποίοι προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10:30 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς τον ΟΛΠ. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στις τράπεζες, οι δάσκαλοι και καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις εφορίες.

Στη Θεσσαλονίκη

Δύο συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά ενώθηκαν με το μπλοκ του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Στην πλατεία της Καμάρας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Τα συλλαλητήρια εξελίχθηκαν σε πορείες προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αντικυβερνητικά συνθήματα, στις οποίες τον τόνο έδωσαν απολυμένοι ή εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ συμμετέχοντας στην απεργία, με αποτέλεσμα η κίνηση στους δρόμους να είναι από νωρίς το πρωί ιδιαίτερα αυξημένη.
Στο Ηράκλειο

Με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, η μια του Εργατικού Κέντρου και η άλλη του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία.

Στις 10 το πρωί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου όπου εκπρόσωποί τους σε ομιλίες τους τόνισαν ότι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησαν μέτρα προστασίας των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και άμεση στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στην κατάσταση της χώρας και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία, καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Η κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και, μεταξύ άλλων, ζητεί:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).

Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων - τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες επιλογές της οδηγεί στη διαθεσιμότητα χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους, ετοιμάζει μέσω της 'αξιολόγησης' μια δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων προς απόλυση υπαλλήλων, απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προχωράει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος» σημειώνει, προσθέτοντας:

«Ταυτόχρονα με πραξικοπηματικό τρόπο ξεπουλάει τραπεζικά ιδρύματα και τα χαρίζει ουσιαστικά στους τραπεζίτες, αφού πρώτα τα ανακεφαλαιοποίησε με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Εξαθλιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια την ελληνική κοινωνία, υπογράφοντας απανωτά μνημόνια, συνάπτουν νέα δάνεια και υποθηκεύουν το μέλλον πολλών γενεών, προκειμένου να σώσουν και να εξυγιάνουν τις τράπεζες και να τις επιστρέψουν στη συνέχεια στους τραπεζίτες».

«Την ίδια στιγμή» συνεχίζει η ανακοίνωση «προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα 'μνημόνια τελείωσαν', ότι 'δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα', στήνοντας ταυτόχρονα ένα σόου γύρω απ' το μοίρασμα του υποτιθέμενου 'πλεονάσματος' προσβάλλοντας ακόμη και τη νοημοσύνη μας. Στόχος τους να εξασφαλίσουν παράταση ζωής προκειμένου να προλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει.

» Το έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης των ενοικιαζόμενων και χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ «τελειωτικό χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα» καθώς οδηγείται. «στην κατάρρευση μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και πριμοδοτεί την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος».

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter