Σαβ05252019

Last updateΠαρ, 24 Μαϊ 2019 8pm

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην αρχή της μη σύγκρουσης και του αμοιβαίου σεβασμού

22 174626tillerson

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανάπτυξη των σχέσεων τους σε πνεύμα μη σύγκρουσης, μη αντιπαράθεσης, αμοιβαίου σεβασμού και επωφελούς και για τις δύο χώρες συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο Πεκίνο, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το πνεύμα αυτό είναι ο σωστός τρόπος για τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Χούα Τσουνγίνγκ σε συνέντευξη τύπου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επαναβεβαίωση της αρχής αυτής από τον Τίλερσον. Η κίνηση του Τίλερσον προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένους Αμερικανούς ακαδημαϊκούς και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι η επαναβεβαίωση της αρχής αυτής από τον Τίλερσον αποτελεί διπλωματικό θρίαμβο της Κίνας. «Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θρίαμβος κάποιου», δήλωσε η Χούα, προσθέτοντας: «Η αρχή της μη σύγκρουσης, μη αντιπαράθεσης, αμοιβαίου σεβασμού και επωφελούς και για τις δύο χώρες συνεργασίας αποτελεί μία καλή εμπειρία για τη σταθερή ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και αξίζει να συνεχισθεί».

«Η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει την επικοινωνία και την κατανόηση με τις ΗΠΑ, να παγιώσει την εμπιστοσύνη, να χειρίζεται με τον κατάλληλο τρόπο τις διαφωνίες, να επεκτείνει τη συνεργασία σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο και να εμφυσήσει νέα πρόοδο των διμερών σχέσεων σε μία νέα αφετηρία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τίλερσον πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα. Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της νέα κυβέρνησης των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter