Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επίθεση στις Βρυξέλλες: Αιματηρές εκρήξεις σε αεροδρόμιο και μετρό-UPD

brussels2Συνολικά 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ειδικότερα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο μετρό.

Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή (0032 2 506 47 11) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.
Παράλληλα, μετά τις αιματηρές επιθέσεις το Facebook ενεργοποιεί την επιλογή «Safety Check» για τις Βρυξέλλες, που επιτρέπει στους χρήστες να δηλώνουν ότι είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, με δυσκολία πραγματοποιούνται οι επικοινωνίες από το πρωί και οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγονται οι συνεχείς επικοινωνίες και η χρήση του Διαδικτύου προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο και να διευκολυνθούν οι εν εξελίξει έρευνες των αρχών.

Το αεροδρόμιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Aegean: Ακυρώνει όλες τις πτήσεις της προς Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «οι πτήσεις Α3621, Α3622, Α3623 προς/από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα 22 Μαρτίου, καθότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό. Οι αλλαγές εισιτηρίων είναι δυνατές χωρίς χρέωση και οι ακυρώσεις πραγματοποιούνται με πλήρη επιστροφή χρημάτων για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια προς/από τις Βρυξέλλες μέχρι και 31 Μαρτίου».

Η πρωινή πτήση (αναχώρηση 9:40) από Αθήνα προς Βρυξέλλες της εταιρείας Ryanair προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο Σαρλερουά των Βρυξελλών.

 

 

11:00 π.μ.

Αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο Βέλγιο, σε αεροδρόμιο και μετρό προκαλώντας σύμφωνα με το Reuters, τον θάνατο τουλάχιστον δεκατριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό».brussels3

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter.

Σοκαρισμένος και ανήσυχος για τις εξελίξεις δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δύο ισχυρές εκρήξεις - που αποδίδονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε τρομοκρατικό χτύπημα - σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών στην αίθουσα αναχωρήσεων και η τρίτη με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε πως τουλάχιστον η μία έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη χώρα του βασικού καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

brussels4Το αεροδρόμιο έχει εκκενωθεί και οι πτήσεις από και προς σε αυτό, ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο, ενώ έκλεισαν και όλοι οι σταθμοί του μετρό στη βελγική πρωτεύουσα.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί» έγραψαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Twitter.

Το αιματηρό περιστατικό δείχνει κενό ασφαλείας στη φύλαξη του αεροδρομίου, παρόλο που η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι άκουσε δύο «πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις».

«Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι» είπε.

Ανεβάζουν τα μέτρα ασφαλείας οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Αλυσιδωτή ενίσχυση ασφαλείας σε όλη την ΕΕ πυροδότησαν οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, καθώς στην Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει τα ταξίδια της περιόδου για το Καθολικό Πάσχα.

Έκτακτες κυβερνητικές συσκέψεις πραγματοποιούνται σε Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία, στην Ολλανδία οστρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα - κυρίως προς την βελγική πλευρά, ενώ επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας και στα αεροδρόμια της Ρωσίας.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter