Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τραγωδία Norman Atlantic: Σκληρή η τελευταία πράξη του δράματος

normanfloges.JPG b1

Σκληρή όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι η τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στο «φλεγόμενο», ακόμη, Norman Atlantic καθώς μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για παγιδευμένους οδηγούς στα γκαράζ του πλοίου οι οποίοι και πιθανολογείται ότι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πύρινη κόλαση.

Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών. Την ίδια στιγμή το αλαλούμ με τις λίστες των επιβαινόντων αλλά και την «περίεργη διελκυστίνδα» μεταξύ Ιταλικών και Ελληνικών αρχών για την γνωστοποίηση των διασωθέντων αλλά και την ταυτοποίηση τους με τις λίστες. Που χθες δέχθηκαν τουλάχιστον τρείς «αναθεωρήσεις», καθώς και με το ζήτημα για το που θα οδηγηθεί ρυμουλκούμενο το μέχρι ώρας ακυβέρνητο πλοίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Τουλάχιστον στην κοινή γνώμη που αποσβολωμένη παρακολούθησε από τις οθόνες της TV λεπτό προς λεπτό τις εικόνες του δράματος.

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων. Το γεγονός πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα αλλά και τις εικασίες και τα σενάρια για την τραγωδία τα αίτια της οποίας θα διερευνηθούν τεχνικά εφ όσον το πλοίο καταλήξει σε κάποιο λιμάνι ρυμουλκούμενο.

Το οποίο και παραμένει άγνωστο καθώς οι Ιταλικές αρχές επιμένουν για ρυμούλκηση σε Ιταλικό λιμάνι παρά το γεγονός ότι το πλοίο έχει παρασυρθεί πλησιέστερα προς τις Αλβανικές ακτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων τότε θα είναι ευχερής ο ενδελεχής έλεγχος των χώρων του πλοίου και πιθανώς η ανεύρεση σορών ανθρώπων που φέρονται, με βάση τις μαρτυρίες διασωθέντων, παγιδευμένοι στα γκαράζ αλλά και η διακρίβωση των αιτίων της τραγωδίας. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις επίσης και εφ όσον διακριβωθούν τα αίτια της συμφοράς τότε θα διευκρινιστεί και ποιο P&I club είναι αρμόδιο για τα περεταίρω.

Όσον αφορά στο ανθρώπινο στοιχείο οι περιγραφές διασωθέντων, που αναμεταδίδονται και αναπαράγονται από ιταλικά και ελληνικά μ.μ.ε. είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικές ενώ άλλες φαίνεται να «ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας» σε περιγραφές που έχουν να κάνουν με τις «ατελείωτες» όπως τις βίωσαν οι διασωθέντες, ώρες διάσωσης από τα ελικόπτερα του Ιταλικού και Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Μέχρι ώρας επίσημα οι νεκροί ανέρχονται σε δέκα των αριθμό ενώ εξακολουθεί αναπάντητο το ερώτημα για τον αριθμό των αγνοούμενων λόγω των διαφορετικών στοιχείων και εκτιμήσεων για τις λίστες που διαθέτουν οι ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Θρίλερ με ταυτοποίηση και λίστες επιβαινόντων στο "Norman Atlantic" (UPD)

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπιστωθείσα διαφορά μεταξύ της λίστας επιβαινόντων που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές και εκείνης που έχουν οι ελληνικές καθώς προκύπτει διαφοροποίηση ως προς τον μέχρι ώρας αριθμό αγνοουμένων. Ωστόσο το συγκλονιστικό στοιχείο της υπόθεσης που αποκαλύπτει και το «αλαλούμ» με την ταυτοποίηση των διασωθέντων σε σχέση με των επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος) ήρθε απόψε καθώς ο γιός του φερόμενου Έλληνα νεκρού Γιώργου Δούλη ο οποίος και δεν αναγνώρισε στη σορό που του επιδείχθηκε τον νεκρό πατέρα του. Το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εξελίξεις επί Ιταλικού εδάφους σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει κληθεί να δει τις σορούς και των υπολοίπων επτά νεκρών. Η ταυτοποίηση των οποίων μέχρι ώρας δεν έχει γίνει.

Στο μεταξύ για διασωθέντες , που δεν ήταν στην λίστα των επιβαινόντων που έχουν οι Ιταλικές αρχές έκαναν ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης γεγονός που αφήνει υπόνοιες περί της επιβίβασης λαθρεπιβατών που εικάζουν τα ιταλικά μ.μ.ε. ότι είναι λαθρομετανάστες. Μάλιστα υπήρξε σαφής αναφορά για δύο διασωθέντες που δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν κατά τα ιταλικά μ.μ.ε. Να σημειωθεί ότι προ του απόπλου του πλοίου οι ελληνικές αρχές είχαν συλλάβει στο πλαίσιο ελέγχων παράνομους μετανάστες που είχαν επιχειρήσει επιβίβαση με πλαστά παραστατικά, όπως αναφέρθηκε.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».

Μάλιστα , ο υπουργός πρόσθεσε με νόημα ένα ερώτημα: «Ανέβηκαν όλοι στο πλοίο; Άλλωστε υπήρξε μία στάση του πλοίου και επομένως κάποιος μπορεί να αποβιβάστηκε. Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοούμενων».

Κληθείς από το MEGA να σχολιάσει το θέμα με τη διαφορά στις λίστες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το όλο ζήτημα εδράζει στην ταυτοποίηση των στοιχείων των διασωθέντων με τις υφιστάμενες λίστες για να τονίσει ότι η σύνταξή τους βρίσκεται στη σφαίρα ευθύνης της εταιρίας του πλοίου και των πρακτόρων της. Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι με βάση τη διαδικασία η εταιρία κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές προ του απόπλου του πλοίου την λίστα επιβαινόντων. Όσον αφορά στις καθυστερήσεις ταυτοποίησης ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση από ιταλικής πλευράς.

Η διαφορά στις λίστες αλλά και η διαδικασία ταυτοποίησής και διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων, όπως προαναφέρθηκε προσδίδει στοιχεία θρίλερ στην έκβαση της όλης υπόθεσης επί της οποία έχουν ήδη επιληφθεί για τη διερεύνηση των αιτίων οι αρμόδιες Ιταλικές αρχές.Στο μεταξύ η ANEK Lines, εταιρία που ναύλωσε το «Norman Atlantic», με ανακοίνωση της αργά το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο κατά τον απόπλου ήταν 475.

Δέκα οι νεκροί

Στο μεταξύ προ ολίγου νεώτερα στοιχεία προερχόμενα απο τα Ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων του μοιραίου πλοίου σε δέκα γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ενω καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη βραδυά για τους συγγενείς των αγνούμενων. 

Οκτώ οι νεκροί επισήμως στο "Norman Atlantic" Διαπιστώθηκε διαφορά στις λίστες...

Άλλο ένα νεκρό πρόσθεσε προ ολίγου η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας γεγονός που ανεβάζει επίσημα τις απώλειες σε οκτώ άτομα εκ των επιβαινόντων του πλοίου "Norman Atlantic" γεγονός που κορυφώνει την αγωνία για την τύχη των αγνοούμενων. Από το μεσημέρι τα πρώτα στοιχεία είχαν δείξει τα ανησυχητικά μηνύματα καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων και οι αθροίσεις που επακολουθούσαν εμφάνιζαν το απευκταίο σενάριο της μεγέθυνσης του αριθμού των θυμάτων του ατυχήματος του "Norman Atlantic".

Εκ των γεγονότων πλέον φαίνεται ότι η νύχτα που εξελίσσεται θα είναι αγωνιώδης για τους συγγενείς εκείνων που δεν έχουν ανευρεθεί ακόμη καθώς οι Ιταλικές αρχές επίσημα νωρίτερα το απόγευμα είχαν δώσει πέρας της διαδικασίας εκκένωση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει καθώς εξελίσσονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που συνέβη το ατύχημα καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν διευρύνουν το πεδίο των ερευνών. Από τη άλλη στο ακόμη φλεγόμενο πλοίο οι έρευνες θα καταστούν εφικτές εφ όσον αυτό οδηγηθεί ρυμουκούμενο σε Ιταλικό λιμάνι όπου εξειδικευμένα συνεργεία θα επιβιβαστούν για τα περαιτέρω.

Δεδομένων των αριθμών που έχουν δώσει στη δημοσιότητα Ιταλικές και Ελληνικές αρχές , και με τον αριθμό των θυμάτων να έχει φτάσει τους οκτώ, μέχρι ώρας, τότε ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 38 άτομα.

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά την εξέλιξη της υπόθεσης σε νέο θρίλερ είναι το γεγονός ότι «διαπιστώνεται» διαφορά και στις λίστες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αρχών. Η ιταλίδα υπουργός δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα δηλαδή 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό. Δεδομένου ότι και οι δύο αρχές συμφωνούν ότι οι νεκροί είναι οκτώ τότε σύμφωνα με τους ιταλικούς υπολογισμούς ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 23.

Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους

Από νωρίς το μεσημέρι από την πρώτη διασταύρωση των στοιχείων είχε αρχίσει να διαφαίνεται η διαφορά στα αθροίσματα μεταξύ του συνόλου των διασωθέντων και του συνολικού αριθμού επιβαινόντων, δηλαδή επιβατών και πληρώματος. Η ανεύρεση τεσσάρων ακόμη σορών ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε πέντε, ενώ πολύ γρήγορα ο αριθμός αυτός μετατράπηκε σε επτά δημιουργώντας επιπρόσθετο προβληματισμό, για τα αθροίσματα και τη διαφορά που προέκυπτε μεταξύ διασωθέντων και συνολικού αριθμού επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα η επανεξέταση των αθροισμάτων οδήγησε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εξελίσσεται τραγωδία καθώς μέχρι ώρας τα 39 άτομα, πρέπει να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Στο καλό σενάριο, η διαφορά αυτή των ατόμων μπορεί να αιτιολογηθεί είτε σε λάθος καταμέτρηση είτε σε σφάλμα διασταύρωσης στοιχείων ενώ στο κακό σενάριο που φαντάζει όλο και πιθανότερο είναι πολλά άτομα να είχαν παγιδευτεί μέσα σε χώρους το φλεγόμενου πλοίου είτε εξαιτίας των πυκνών καπνών είτε εξαιτίας του πανικού τον οποί περιέγραψαν ότι επικρατούσε και δικαιολογημένα, διασωθέντες του πλοίου.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν έχει παιχτεί η τελευταία πράξη της τραγωδίας δεδομένου ότι μέχρι της ρυμούλκησης του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι και της εκεί λεπτομερούς διερεύνησης των χώρων του μάλλον δε θα καταστεί δυνατό να απαντηθεί το ερώτημα που προέκυψε με τη διαφορά στα αθροίσματα.

Το γεγονός επιτείνει την αγωνία και όλοι απεύχονται τα χειρότερα θέλοντας να ελπίζουν ότι έχει συμβεί λάθος στις καταμετρήσεις και ότι τελικά δε θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των αγνοούμενων και πιθανώς των θυμάτων του μεγάλου αυτού ατυχήματος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter